Пълнените чушки са от онези домашни ястия, които събуждат апетита и събират всички около масата. Ако нямате време за фурна или просто не ви се пали, вариантът в тенджера е бърз, сочен и напълно класически на вкус.
Защо тенджерата е отличен избор за готвене?
Готвенето в тенджера съкращава времето и пази чушките сочни. Пълнежът се задушава равномерно, оризът поема ароматите, а сосът остава повече. Нямате нужда от специални съдове, а контролът върху огъня е лесен – намалявате, когато заври, и оставяте всичко да къкри спокойно.
Още: Кулинарно изкушение: Пълнени чушки с песто
Необходими продукти
- 10-12 чушки за пълнене (по-къси и широки)
- 400-500 г кайма смес
- 150 г ориз (бисерен или кръглозърнест)
- 1 голяма глава лук
- 1 морков
- 2-3 с.л. олио
- 2 с.л. доматено пюре или 250 г настъргани домати
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- щипка кимион
- сол и черен пипер
- 1 дафинов лист
- 700-800 мл гореща вода или бульон
- връзка магданоз
- По желание: 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко за заливка
Ключът към пухкавия ориз в пълнежа
Измийте ориза, докато водата стане бистра – така зрънцата не се слепват. Запържете го кратко с лука и моркова, за да стане „стъклен“, после добавете каймата и подправките. Съотношението е ориентир: на 1 част ориз планирайте около 2,5-3 части течност в тенджерата, защото част от нея ще поеме и пиперката.
Още: Тази рецепта за пълнени чушки е хит в мрежата
Приготвяне в тенджера
Първо почистете чушките от семената, без да пробивате стените. В широк тиган загрейте олиото, сложете лука и моркова, посолете щипка – това помага да омекнат бързо. Добавете ориза, разбъркайте 1-2 минути, сложете каймата и я раздробете. Вкарайте червения пипер, чубрицата, кимиона и половината магданоз, добавете доматите и гответе още 3-4 минути, докато сместа стегне. Напълнете чушките плътно, но не до самия ръб. Подредете ги изправени в дълбока тенджера, между тях пъхнете дафиновия лист. Залейте с гореща вода или бульон, в който сте разтворили доматеното пюре и щипка захар, до две трети от височината на чушките. Похлупете, кипнете, намалете огъня и оставете да къкри 35-45 минути. Оставете да си почине 10 минути и поръсете останалия магданоз.
Точни времена и пропорции
Кръглозърнестият ориз става по-сочен; дългозърнестият държи форма и иска повече течност. За 150 г ориз смятайте 400-450 мл течност в тенджерата плюс сока от доматите. Каймата стяга пълнежа, затова сместа трябва да е леко влажна. Ако готвите постен вариант, увеличете мазнината с 1 с.л. и добавете щипка червен пипер. Средно на котлон гответе около 40 минути, но следете – по-широките тенджери изпаряват по-бързо.
Сос в тенджера или бърза заливка
За по-гъст сос разтворете лъжица брашно в студена вода, добавете червен пипер и 2-3 лъжици от горещия бульон, върнете в тенджерата и оставете да къкри 3-4 минути. Класическата заливка става от 2 яйца и чаша кисело мляко – темперирайте с лъжица по лъжица от горещия сос и поднесете отделно, за да си сипва всеки според вкуса.