Рецепта, която трябва да пробвате: Запечен лук със сметана и пармезан


Рецепта, която трябва да пробвате: Запечен лук със сметана и пармезан
Снимка: iStock

Хармонична комбинация от вкусове, идеална за обогатяване на всяко ястие. С тази рецепта ще превърнете обикновения лук в нещо наистина вкусно.

Необходими продукти за запечения лук:

3 глави лук, обелени и нарязани на кръгчета

1 чаша течна сметана

1/4 чаша бяло вино 

1/2 чаша пармезан, най-добре прясно настърган

4 супени лъжици масло 

3 супени лъжици екстра върджин зехтин

1 чаена лъжичка чесън на прах 

1/4 чаена лъжичка лют червен пипер, не е задължителна

прясно смлян черен пипер и сол на вкус

Вижте още: Това мезе е хит: Пържени лучени кръгчета

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса.

Подредете кръгчетата лук в тава. Поръсете ги обилно със зехтин и подправете със сол и черен пипер. След като поставите съда за печене във фурната, оставете лука да се запече 15 минути.

Извадете лука от фурната и увеличете до 200 градуса.

Бавно разбийте сметаната, виното, маслото, лютия червен пипер и чесъна на прах в средно голяма тенджера на среден огън. Оставете да къкри, докато маслото се разтопи и малки мехурчета затанцуват около краищата на крема. Полейте лука с тази комбинация и отгоре поръсете с настърган пармезан. 

Печете още 20 минути, след като го покриете с алуминиево фолио. След това отворете ястието и гответе още 5-10 минути, или докато лукът се карамелизира великолепно, а сиренето стане златисто кафяво и изкусително.

Извадете ястието от фурната и сервирайте горещо.

Вижте още: Този карамелизиран лучен сос ще придаден страхотен вкус на всяко ястие

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама