С аромат на Коледа: 3 рецепти за сладки


С аромат на Коледа: 3 рецепти за сладки

Какво е Коледа без домашно изпечени сладки. Днес сме ви приготвили 3 рецепти, с които да зарадвате близките си. 

Джинджифилови бисквити

Необходими продукти:

2 ½ чаени чаши брашно

1 яйца

1/2 чаена чаша краве масло (125 гр)

2/3 чаена чаша мед

1 чаена лъжица бакпулвер

½ чаена лъжица хлебна сода

1 чаена лъжица сух джинджифил

1 чаена лъжица канела

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за джинджифилови бисквити е пресяването на брашното заедно с бакпулвера, содата, джинджифила и канелата. Междувременно слагате маслото и меда да се разтопят на водна баня. 

Разбивате изстиналото разтопено масло с меда и яйцето и към тази течна смес добавяте сместа с брашното малко по малко. Получава се маслено тесто.

Масленото джинджифилово тесто разточвате на блат около 3 мм и изрязвате с формички.

Нареждате джинджифиловите сладки в голяма тава (например в тавата на фурната), в която предварително сте поставили хартия за печене и печете в загрята на 180 градуса фурна за 7-8 минути, докато леко се зачервят.

За украса може да ползвате всичко, за което се сетите! След като сладките са вече изпечени, пристъпвате към украсата. Приготвянето на бяла глазура от разбити белтъци и пресята пудра захар е много лесно и може би най-бързият вариант за украса. Ако към бялата глазура добавите и капка сладкарска боя, може и да оцветите глазурата (примерно зелена). След като намажете сладките с глазурата, ги оставете за час-два, за да стегне добре. За да станат шарени вашите джинджифилови сладки, докато глазурата е още мека, може да поръсите с готови шарени захарни пръчици и формички. Малките дупчици, през които минава панделката. се правят с разглобен празен химикал, преди да сложите бисквитите да се пекат.

Напукани какаови сладки 

Необходими продукти:

1 чаена чаша неподсладено какао

1 чаена чаша захар

2 чаени чаши брашно

1 ванилия

3 яйца

1/2 чаена чаша олио

2 чаени лъжици бакпулвер

1/2 чаена лъжица сол

1/2 чаена чаша пудра захар за овалване

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за напукани какаови сладки е подготовката на продуктите. Пресявате брашното заедно с какаото и бакпулвера. Добавяте солта и ванилията.

Разбийте яйцата със захарта, като най-добре да направите това с миксер или тел за разбиване, след което добавете олиото и отново разбъркайте. След това малко по малко добавете сместа от брашното и какаото, като разбърквате с вилица, а когато стане много гъста и с ръце. Доомесете сместа добре с ръце, за да се получи гладко тесто.

Сложете тестото в хладилника за минимум един час.

След като тестото за напуканите какаови сладки е постояло в хладилника, го изваждате и оформяте топки с желаната от вас големина, които овалвате в пудра захар и нареждате в тава, в която предварително сте поставили хартия за печене. Печете напуканите шоколадови сладки за 10-12 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Имайте предвид, че ако печете сладките по-дълго време ще станат твърде сухи.

Меденки със сладко

Необходими продукти:

2 яйца

1чаена чаша олио

1чаена чаша пудра захар

1кафена чаша мед

1 чаена лъжица сода за хляб

1чаена лъжица канела

брашно колкото поеме (около 1/2 кг)

конфитюр по избор

за бяла глазура айсинг:

1 белтък

1 чаена чаша пудра захар

3-4 капки лимонов сок

За шоколадова глазура:

100 грама шоколад

1 чаена лъжица масло

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за меденки е разбиването на яйцата и олиото. Най-добре е да използвате миксер или тел за разбиване. Добавяте пудрата захар и меда и отново разбивате много старателно.

Пресявате брашното и заедно със содата и канелата го добавяте лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка, бъркайте с миксера/телта/вилицата, а след като се получи тесто, го извадете от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването е необходимо около 1/2 кг брашно, но по-добър критерий е лепкавостта на тестото, то трябва да се отделя лесно и да не оставя по ръцете.

Оформете от готовото тесто топчета с големината на маслина или пък разточете дебело (дебелина около 0,5 см) и използвайте формичките, които си имате вкъщи. Тестото не трябва да е разточено много тънко, защото в противен случай няма да можете да ги отделите от работния плот.

Печете меденките в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене. Меденките са готови горе-долу, когато кухнята се изпълни с аромат на пресни сладки, а меденките придобият лек розов цвят. Важно е да внимавате при печенето на меденките, защото изпуснете ли момента, те ще се препекат и няма да бъдат така вкусни.

След като ги извадите от фурната, може да слепите готовите и все още топли (но не горещи) меденки с конфитюр.

За да станат вашите меденки по-красиви, може да им приготвите глазура.

Ето как да приготвите бяла глазура айсинг:

Бялата глазура, която прави меденките така красиви, се приготвя много лесно. Пресявате два пъти пудрата захар и разбивате с тел/миксер с белтъка на едно яйце. Добавяте и 3-4 капки лимонов сок и отново разбивате, докато се получи гъста еднородна смес. Пълните шприца и сте готови да творите. 

Шоколадова глазура: На водна баня разтапяте шоколада и маслото, като обаче внимавате сместа да не стане прекалено рядка. След това с помощта на малка лъжичка напръсквате вашите меденки.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама