Сармички с лапад


 Сармички с лапад

Божествено вкусни, меки и сочни сармички с лапад, които няма да искате да свършват.

Необходими продукти:

500 г кайма смес

1 скилидка чесън

1 и 1/2 ч.л. джоджен

1 ч.л. червен пипер

1 кафена чаша измит ориз

черен пипер

сол

около 1 кг листа лапад

30 мл. зехтин

продукти за соса:

1 кофичка кисело мляко

1 скилидка чесън

сол на вкус

50 г масло

1 ч.л. червен пипер

сух джоджен за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа смесете всички съставки за плънката - каймата, ориза и подправките. Стиснете и скилидка чесън. Добавете 1 с.л. вода и омесете добре.

Измийте внимателно листата. Сгънете ги на две и прекарайте острието на нож точно покрай жилата, за да я отстраните. Кипнете вода с 1 ч.л. сол в тенджера и бланширайте за минута листата. Извадете ги с помощта на решетъчна лъжица и отцедете.

Работете върху дъска. Поставете малко от плънката в долния край на половинка листо и навийте сармичка. Можете да прехлупите две половинки листо и да ги навиете като една сармичка. И по двата начина става. Внимавайте, че след бланширане листата от лапад стават много крехки и нежни. Леко ги отлепвайте една от друга. Подредете навитите сармички на дъното на мултикукъра, плътно една до друга. Поръсете с малко сол, черен пипер и полейте със струя зехтин. Налейте вода, колкото да ги покрие. Похлупете с чиния сармичките да ги натисне, за да не се отварят. Затворете капака и включете уреда в контакта. От MENU изберете програма STEW. Натиснете START. Програмата е 1 час, но след 30 минути са готови и можете да изключите уреда. По същия начин можете да ги приготвите и в обикновена тенджера. Подреждате ги на дъното, поръсвате с подправките, наливате вода, захлупвате с чиния и варите, след завиране на бавен огън около 30-40 минути.

Пригответе млечния сос, директно в кутията от кисело мляко.

Препържете маслото и червения пипер на котлона в малка касерола.

Сервирайте сармичките от лапад, поляти с млечно-чесновия сос, отгоре маслото с червения пипер и поръсете с джоджен за разкош.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама