Сладкиш Дамски каприз


Сладкиш Дамски каприз

Рецептата за сладкиш Дамски каприз е добре позната във всяка българска къща. Този десерт беше изключително популярен през 80-те и 90-те, точно толкова, колкото в момента са рецептата за чийзкейк и рецептата за тирамису. 

Необходими продукти:

5 яйца

1 чаена чаша захар

125 гр краве масло

2 чаени чаши брашно

1 1/2 чаена лъжица бакпулвер

1 чаена чаша кисело мляко

2/3 чаена чаша мармалад/сладко

1 ванилия

1 кафена лъжица лимонов сок

1/2 чаена чаша пудра захар

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за сладкиш Дамски каприз е подготовката на продуктите. Всички продукти трябва да са предварително извадени от хладилника и да са постояли на стайна температура. Разделяте яйцата на жълтъци и белтъци. Пресявате брашното. Маслото трябва да добре размекнато.

С помощта на миксер, кухненски робот или тел за разбиване разбивате добре маслото и захарта, след което добавяте и жълтъците, разбивате отново добре и накрая добавяте и киселото мляко. Разбивате, докато сместа стане еднородна, след което добавяте и пресятото брашно с бакпулвера и отново разбивате добре.

В тава или плоска форма за кекс поставяте хартия за печене. Изсипвате сместа и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути, като проверявате дали е изпечен като го бучнете с клечка, ако е суха, то блатът е готов. Изваждате блата и след като се охлади, го намазвате с мармалада. Може да ползвате както мармалади, така и сладко. Сладкишът на снимките е приготвен с мармалад от ягоди.

С помощта на миксер или тел за разбиване разбивате белтъците заедно с лимоновия сок до получаване на пяна, след което добавяте и пудрата захар и отново разбивате до получаване на твърда смес. Разпределяте я върху мармалада и печете за 5 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама