Сладкиш с тиква, орехи и шоколад

  • Сладкиш с тиква, орехи и шоколад
    Дата: Снимки: lety-culinaryadventure.blogspot.com
Дата: 20.11.2019 Снимки: lety-culinaryadventure.blogspot.com
Iwoman.bg

Нещо вкусно и есенно.

Необходими продукти:

300 гр сварена тиква (чисто тегло без корите)

3 яйца (размер М)

60 мл зехтин (или олио)

1 ампула ванилова есенция

200 гр захар (100 гр кафява и 100 гр бяла)

250 гр брашно,

1 пакетче бакпулвер

1 равна ч.л. канела

щипка индийско орехче

50 гр счукани орехи

за глазурата:

100 гр натурален шоколад

1/3 ч.ч. течна неподсладена сметана (животинска)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете дъното и стените на правоъгълна или квадратна тавичка с растителна мазнина и застелете дъното с хартия за печене.

В купа счупете яйцата, прибавете захарта и леко разбийте с телена бъркалка. Прибавете растителната мазнина, пюрираната тиква и ваниловата есенция и отново разбъркайте, докато се смесят.

Пресейте брашното, прибавете към него бакпулвера, канелата и индийското орехче.

Прибавете към яйчената смес брашното с бакпулвера, подправките и разбъркайте, докато брашното се поеме. После прибавете счуканите орехи и отново разбъркайте, докато се разпределят равномерно.

Изсипете тестото в намаслената и застлана с хартия за печене тавичка и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 40 минути или докато дървено шишче забодено в тестото излезе чисто, без полепнали трохи. Извадете от фурната и оставете да изстива.

Сложете сметаната в съдинка на слаб огън върху котлона и когато се сгорещи (но без да завира) веднага оттеглете от огъня, добавете начупения предварително шоколад и бъркайте непрекъснато докато шоколада се разтопи и сместа стане еднородна. Полейте глазурата върху кейка и оставете сладкиша да изстине напълно.

Нарежете изстиналия сладкиш на квадрати и сервирайте.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.