Солен кекс с овесени ядки


Солен кекс с овесени ядки
Снимка: supichka.com

Може ли кексът да е солен? Да! Този солен кекс е много ароматен, плътен и засищащ. Подходящ е за закуска, а в комбинация с някоя свежа салата например може да замени и някое друго от основните хранения за деня.

Необходими продукти:

1 1/2 чаена чаша брашно

1 чаена чаша кисело мляко

2 яйца

1 чаена чаша овесени ядки

1/2 чаена чаша зехтин

1/2 чаена чаша настърган кашкавал

5 броя сушени домати

1 чаена лъжица бакпулвер

1/2 чаена лъжица риган

Начин на приготвяне:

Започнете с разбиването на течните съставки. Както при всички кексове, е добре яйцата да са постояли на стайна температура. Разбивате добре яйцата и зехтина. Добавяте и киселото мляко и отново разбивате.

Пресявате брашното и бакпулвера. Ако сте любители на здравословното хранене е добре да ползвате пълнозърнесто брашно, или брашно от лимец. Добавяте пресятото брашно малко по малко към сместа с яйцата, като разбърквате непрекъснато. Най-добре, а и най-лесно за вас е ако ползвате миксер.

Настъргвате кашкавала, а сушените домати нарязвате на дребни парченца. Заедно със солта, ригана и овесените ядки ги добавяте към сместа за соления кекс и разбърквате много добре, за да се разпределят равномерно. Изсипвате сместа във намазнена форма за кекс, или във форма, в която предварително сте поставили хартия за печене. Преди да сложите кекса във фурната го поръсвате (по желание и при възможност) с микса от семена. Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна. Кексът е готов след около 30-40 минути. Важна индикация, че кексът е готов е прекрасния аромат, който изпълва цялата кухня. Важно е също да знаете, че кексът не става много пухкав, а остава по-плътен, по-маслен.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама