Солен кекс с овесени ядки


Солен кекс с овесени ядки
Снимка: supichka.com

Може ли кексът да е солен? Да! Този солен кекс е много ароматен, плътен и засищащ. Подходящ е за закуска, а в комбинация с някоя свежа салата например може да замени и някое друго от основните хранения за деня.

Необходими продукти:

1 1/2 чаена чаша брашно

1 чаена чаша кисело мляко

2 яйца

1 чаена чаша овесени ядки

1/2 чаена чаша зехтин

1/2 чаена чаша настърган кашкавал

5 броя сушени домати

1 чаена лъжица бакпулвер

1/2 чаена лъжица риган

Начин на приготвяне:

Започнете с разбиването на течните съставки. Както при всички кексове, е добре яйцата да са постояли на стайна температура. Разбивате добре яйцата и зехтина. Добавяте и киселото мляко и отново разбивате.

Пресявате брашното и бакпулвера. Ако сте любители на здравословното хранене е добре да ползвате пълнозърнесто брашно, или брашно от лимец. Добавяте пресятото брашно малко по малко към сместа с яйцата, като разбърквате непрекъснато. Най-добре, а и най-лесно за вас е ако ползвате миксер.

Настъргвате кашкавала, а сушените домати нарязвате на дребни парченца. Заедно със солта, ригана и овесените ядки ги добавяте към сместа за соления кекс и разбърквате много добре, за да се разпределят равномерно. Изсипвате сместа във намазнена форма за кекс, или във форма, в която предварително сте поставили хартия за печене. Преди да сложите кекса във фурната го поръсвате (по желание и при възможност) с микса от семена. Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна. Кексът е готов след около 30-40 минути. Важна индикация, че кексът е готов е прекрасния аромат, който изпълва цялата кухня. Важно е също да знаете, че кексът не става много пухкав, а остава по-плътен, по-маслен.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички