Съпругата на Кирил Петков издаде любимата си рецепта за морковена торта


Съпругата на Кирил Петков издаде любимата си рецепта за морковена торта
Снимка: Книгомания

"Тази торта е любима на семейството ни от много време. В нея се смесват много вкусове – моркови, съчетани с канела, кокос, орехи и дори ананас, покрити с глазура от крем сирене." Това споделя Линда Петкова, съпруга на Кирил Петков. Рецептата е включена в книгата "Кулинарният свят на Линда", изд. Книгомания, която днес излиза на пазара.

Необходими продукти:

За основата:

3 големи яйца

2 чаши захар

1 чаша слънчогледово олио или друго олио с неутрален вкус

1 ч. л. ванилов екстракт

2 чаши безглутенов брашнен микс

2 ч. л. сода бикарбонат

1 ч. л. сол

2 ч. л. канела

2 чаши настъргани моркови

1 чаша намачкан или ситно нарязан консервиран ананас, отцеден от сока

1 чаша кокосови стърготини

1 чаша орехи, нарязани

Глазура с крем сирене:

От тези продукти се получава глазура, достатъчна за 26-сантиметрова торта от два блата. Ако правите тортата във форма от28 см, разделете продуктите наполовина.

250 г пълномаслено крем сирене, на стайна температура

55 г масло, на стайна температура

320 г пудра захар

1 ч. л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

Намажете с масло и застелете с хартия за печене 2 бр. форми за печене с откопчаващ се борд от26 см или 1 бр. от 28 см. Може да използвате и форма за печене с дупка в средата, така тортата ще се изпече по-равномерно, защото е доста голяма. В голяма купа разбийте на ръка яйцата, захарта, олиото и ванилията. В друга купа смесете сухите съставки – брашно, сода, сол и канела, разбъркайте добре. Добавете ги към яйчената смес. Внимателно добавете и объркайте морковите, ананаса, кокосовите стърготини и орехите.

Пресипете сместа в подготвените форми. Печете на 180°C за40–45 мин, ако използвате 2 форми по 26 см, или 50–70 мин, ако използвате 1 форма от 28 см. Охладете напълно, след което покрийте с глазурата. Много е важно крем сиренето и маслото да са на стайна температура, за да може да получите гладка смес. Ако са студени, сместа ще стане на бучки, а ако маслото е разтопено, глазурата ще се втечни. Разбийте всички съставки за глазурата до пухкава смес. Разпределете я върху тортата (и между блатовете, ако са два). Декорирайте с орехи, поръсете с канела, сушени плодове или цветя.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама