Топчета от шарен боб с печени орехи


Топчета от шарен боб с печени орехи

Изчистени от подправки и вкусове, в тях се усеща прекрасно вкуса на шарения боб, маслото, лука и чесъна, както и печените орехи, които хармонират перфектно с останалите съставки и дават онзи фин завършек на всяка хапка. Бонбоните са чудесни като елегантно предястие или мезе за чаша бяло вино.

Необходими продукти:

250 г шарен боб

125 г масло

1 глава лук

2 големи скилидки чесън

черен пипер

сол

150 г орехи

Начин на приготвяне:

Сложете боба в тенджера с вода и 1 ч.л. сода да поври около час. След това изхвърлете водата, измийте боба и го прехвърлете в тенджера под налягане. Налейте вода, колкото да го покрие, добавете малко сол и го варете под налягане 45 минути. Опитайте го, за да се уверите, че е уврял.

През това време стопете маслото на котлона на бавен огън.

Нарежете на ситно лука и го задушете на слаб огън, в друга тенджера с 4-5 с.л. от маслото.

Загрейте фурната и изпечете в тава орехите за около 10 минути. Внимавайте да не ги прегорите. Разклатете леко тавата на половината време.

Извадете боба с черпак, като внимателно го отцедите, за да няма течност. Прехвърлете го в блендер. Добавете задушения лук, чесън, сол, пипер и останалото стопено масло. Блендирайте до пухкавост. Прехвърлете в купа, покрийте с прозрачно фолио и охладете за час, два в хладилник, за да стегне сместа от маслото.

Измийте блендера, подсушете го и пасирайте печените орехи. Сложете ги в купичка.

Навлажнете леко ръце, вземете от бобовата смес и оформете топче, с големината на орех. Оваляйте го в смлените, печени орехи. По същия начин оформете и останалите топчета.

Охладете и поднесете с чаша бяло вино.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама