Торта с карамелено-белтъчна глазура


Торта с карамелено-белтъчна глазура

Таня Борисова-Найденова, автор на кулинарния блог sweetchocolateheaven.blogspot.com, днес има рожден ден. Пожелаваме й да продължава да споделя с нас вкусни рецепти и по този повод споделя с вас една изкушаваща нейна торта.

Необходими продукти за блата:

3 яйца

1/4 ч.ч. олио

1/3 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. брашно

1/2 пакетче бакпулвер

1 ванилия

3 ч.л инстантно кафе (нес кафе)

Необходими продукти за млечния крем:

1 кoфичка заквасена сметана

1 ч.л. инстантнo кафе

1 ч.л. кленов сироп

Необходими продукти за белтъчния крем с карамел:

4 белтъка

100 гр захар

За карамела:

250 гр захар

20 мл вода

Приготвяне на двата блата:

Първата стъпка е да приготвите всички необходими продукти, заедно с малка тавичка (моята е с диаметър 23 см.), след което можете да пристъпите към приготвянето на блата. Изсипете 3-те яйца и захарта в голяма купа и разбийте с миксер. Когато сместа увеличи двойно размера си, започнете да прибавяте олиото, като не спирате да бъркате. Сложете 3 с.л. кафе в хаванче и ги начукайте, докато кафето стане на прах, след което го добавете към сместа, като продължите да разбивате. Когато сместа стане еднородна, започнете да прибавяте брашното и бакпулвера, като разбърквате с кухненската тел. Можете да разделите сместа на 3 части и да оцветите всяка в различен цвят. Когато приключите с оцветяването, започнете да изсипвате по малко количество от всеки цвят в предварително намазнената тавичка за печене.

Приготвяне на млечния крем:

Този крем е един от любимите ми, защото е много лек и се приготвя много бързо. Първо вземете хаванче и начукайте кафето, за да стане на прах. Вземете купа и изсипете съдържанието на една кофичка заквасена сметана и 1 с.л. кленов сироп (кленовият сироп може да бъде заменен с друг посладител по желание). Разбъркайте добре с миксер или кухненска тел, докато сместа стане еднородна.

Приготвяне на белтъчния крем с карамел:

Сложете метален съд на котлон и в него изсипете 250 гр захар заедно с 20 мл вода. Оставете захарта да се карамелизира, разбърквайте от време на време.

През това време в суха купа отделете 4 белтъка и към тях добавете захарта. Разбийте белтъците и захарта с миксер или на ръка, докато станат на сняг. Когато карамелът е напълно готов, започнете на тънка струя да го добавяте към белтъчния крем, като не спирате да бъркате.

Когато блатът се изпече, извадете от фурната и го оставете да се охлади. След което го разрежете наполовина. Покрийте пърия блат с млечния крем и върху него внимателно поставете вторият блат. Върху втория блат също сложете тънък слой белтъчен крем, а върху него украсете с белтъчния крем с карамел. Отстрани тортата може да покриете с натрошени бадеми или други ядки по избор или просто да покриете цялата торта с карамеления крем. Оставете да пренощува в хладилник, за да могат блатовете да попият кремовете, така тортата ще стане по-сочна. Сервирайте с усмивка и консумирайте с приятна компания.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама