Торта с малини, кайсии и смокини


Торта с малини, кайсии и смокини

Въздушен, бадемов блат, нежен Маскарпоне мус с парченца смокини, и за разкош кайсиево и малиново желе, които придават приятно киселичка нотка на цялата торта. Комбинацията от вкусове е невероятна!

Необходими продукти:

за блата:

3 белтъка

150 г сурови, фино смлени, белени бадеми

200 г захар

1 ванилия

за крема:

500 мл Маскарпоне

1 ч.ч. захар

200 мл сладкарска сметана

1 ванилия

1 буркан сладко от смокини

продукти за кайсиевото желе:

500 г пресни кайсии

4 с.л. захар

1 желатин

за малиновото желе:

500 г пресни малини

4 с.л. захар

1 желатин

амарето бисквити за облепване отстрани с вкус на малина, кайсия и смокиня

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса.

Смелете бадемите в блендер. Разделете белтъците от жълтъците в две отделни купи. Разбийте белтъците на сняг, като постепенно добавяте захарта. Сложете и ванилията. Накрая внимателно разбъркайте с шпатула смлените бадеми в сместа. Очертайте кръг върху хартия за печене, като ползвате форма за торта. Обърнете хартията на обратно, за да не се отбележи молива и оформете блат, по очертанията. Изпечете го за 20 минути, докато клечката излезе суха. Охладете го напълно.

NB: Не пропускайте стъпките с охлаждане на крема и желетата, за да получите търсения ефект на разреза.

Разбъркайте сладкарската сметана заедно със захарта на сняг. Добавете сиренето Маскарпоне и ванилията и разбъркайте добре. Нарежете смокините на парченца и ги добавете в крема.

Поставете блата върху поднос или картон и го стегнете в ринга. Намажете го с 1/2 от крема. Приберете го в хладилник, за да стегне за 2-3 часа.

Към края на времето за охлаждане на тортата пригответе кайсиевото желе. Нарежете кайсиите на парчета и ги сложете в тиган. Добавете захарта и малко вода и ги кипнете. Когато започнат да се сгъстяват като сладко и плодовете омекнат са готови. Претрийте ги през цедка с помощта на супена лъжица, така че да извлечете гъст сироп от тях. Обирайте с лъжицата долната страна на цедката. Разтворете желатина в 10 мл. вода и когато набъбне го излейте в гъстия кайсиев сироп. Върнете го на котлона, за да се стопи, разбъркайте и го налейте върху стегналия крем, така че да покрие равномерно.

Приберете отново в хладилника, за да стегне за поне 2 часа. Към края на времето за охлаждане пригответе малиновото желе по същия начин. Сложете измитите малини, заедно със захарта и малко вода на котлона и ги сварете на сладко. Претрийте ги през цедка. Добавете им набъбналия в малко вода желатин и ги стопете на котлона. Налейте сместа върху вече стегналото кайсиево желе. Приберете в хладилника и охладете за 2-3 часа, докато желето стегне.

Намажете с втората 1/2 от крема. Охладете добре за няколко часа или една нощ, прекарайте навлажнен нож по ръба и отстранете ринга. Налепете цветните бисквитки по борда на тортата и декорирайте по желание.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама