Традиционна шведска бадемова торта


Традиционна шведска бадемова торта
Снимка: iStock

Шведската бадемова торта (Mandeltårta) е известна още като бадемова торта IKEA, тъй като се продава в техните магазини. Тази красива торта е лека, не много сладка, лесна за приготвяне, без глутен и идеална за чаша чай или кафе.

Необходими продукти за шведската бадемова торта:

За блатовете:

4 яйчни белтъка

щипка сол

1/4 чаша + 2 с.л. (75 г) захар

180-200 г цели бадеми или 140 г смлени бадеми

За крема:

4 яйчни жълтъка

1/4 чаша + 2 с.л. (75 г) захар

1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

100 мл течна сметана

1/2 чаша + 1 супена лъжица (130 г) масло, омекотено

За украса:

филирани бадеми

Вижте още: Ще ви стане любима: Мързелива торта Наполеон

Начин на приготвяне:

Направете тортата: загрейте фурната до 170C. Намажете две 20-сантиметрови кръгли форми за кекс с масло, постелете дъното с хартия за печене. Намаслете и пергамента, оставете настрана.

В кухненски робот обработете бадемите на фини трохи. Можете също да използвате закупени от магазина смлени бадеми.

В голяма чиста купа сложете белтъците и щипка сол. Разбийте ги на пяна, след това постепенно добавете захарта, разбийте до твърд връх. Сложете постепенно смлените бадеми. Разделете тестото между подготвените тави. Печете 20-25 минути, след което ги оставете да изстинат.

Вижте още: Всички са луди по тази бисквитена торта с маскарпоне

Направете крема: в купа разбийте жълтъците със захарта и оставете настрана.

В малка тенджера оставете сметаната да заври леко. Постепенно налейте горещата сметана в жълтъчната смес при непрекъснато бъркане. Прехвърлете сместа обратно в тенджерата и гответе, докато се сгъсти, като бъркате непрекъснато. Свалете от котлона, добавете екстракт от ванилия и разбъркайте, прехвърлете сместа в купа, покрийте и поставете в хладилника за 1 час.

В голяма купа разбийте омекналото масло. Постепенно добавете охладената сметана и разбийте, докато се смеси.

Поставете 1 блат върху поставка за торта, намажете слой крем, след това отгоре сложете втория блат. Намажете тортата отгоре и отстрани с крема.

Украса: запечете филирания бадем на сух тиган, оставете да изстинат. След това украсете тортата отстрани и отгоре.

Оставете тортата в хладилника поне 4 часа преди сервиране.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама