Есента е синоним на уютни вкусове, свеж въздух и успокояващ аромат на прясно изпечени лакомства. Сред сезонните съставки, ябълките се открояват като универсални, ароматни и богати на хранителни вещества плодове, които издигат всеки десерт на върха. От пикантни пайове до крехки торти, те внасят както естествена сладост, така и задоволителна текстура в есенното печене. Предлагаме ви 3 неустоими ябълкови десерта, които да приготвите този сезон.
Класически ябълков пай
Необходими продукти за класически ябълков пай:
225 г брашно
140 г масло
3 големи ябълки
2 с.л. мед
щипка канела
щипка смесени подправки
1 яйце, разбито
ванилов сладолед за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200C. За да направите сладкиша, пресейте брашното в голяма купа и добавете маслото. С пръсти разбъркайте, докато всичко се смеси добре.
Добавете около 3 супени лъжици студена вода. След това го увийте в стреч фолио и оставете да се охлади в хладилника, докато приготвите ябълките или за 30 минути, ако имате време.
Докато сладкишът се охлажда, почистете ябълките от сърцевината, след това ги нарежете на парчета с еднакъв размер, така че всички да се сготвят за едно и също време. Сложете ябълките във формата за пай, намажете с меда и добавете канелата, смесените подправки и около 2 супени лъжици вода.
Разточете тестото върху набрашнена работна повърхност, докато стане достатъчно голямо, за да покрие формата за пай. С помощта на точилката повдигнете внимателно тестото и го наредете върху ябълковата смес. Внимателно отрежете излишното тесто (това може да се разточи отново и да се изреже във форми, за да украсите кората на пая, ако желаете) и натиснете краищата на тестото върху съда, за да създадете печат.
Направете малък разрез в тестото, за да може въздухът да излиза по време на готвене, след което го намажете с разбито яйце.
Печете пая във фурната за 20-30 минути, докато сладкишът стане златист и пясъчен на вид, а ябълковият пълнеж шупне. Сервирайте още топъл със сладолед или натурално кисело мляко.
Още: Лесен десерт: Печени ябълки със сладолед
Пържени ябълкови рулца
Необходими продукти:
400 г брашно
100 мл топло прясно мляко
2 ябълки
1 яйце
30 г захар
7 г суха мая
5 г сода бикарбонат
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбийте яйцето, млякото и захарта. Добавете маята и разбийте отново. В друга чиста купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Добавете тези сухи съставки към мокрите и разбъркайте. Омесете гладко тесто. Оставете тестото за един час.
Обелете ябълките и ги нарежете на дебели филийки.
Разточете тестото и поставете резените ябълка върху него. Навийте тестото, след което го нарежете на дебели филийки. Запържете ябълковите рулца до златисто. След като леко изстинат, поръсете ги с кристална захар.
Още: Чуден десерт: Пържени сладки с ябълки
Пухкав кекс с ябълки
Необходими продукти за кекс с ябълки:
2 ч.ч. брашно
4 яйца
4 ябълки
10 г бакпулвер
1 и 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. канела
1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне:
Обелете и настържете ябълките. Включете фурната на 200 градуса да загрява.
Смесете сухите съставки в купа - ванилия, канела, брашно и бакпулвер. Разбийте захарта и яйцата с миксер. Прибавете олиото към тях. Добавете сухите съставки малко по малко. Последни прибавете ябълките и разбъркайте.
Сипете сместа за ябълковия сладкиш в кексова форма и печете за 45 минути. Оставете готовия кекс да изстине.