Ухаят на есен: 3 неустоими десерта с ябълки (РЕЦЕПТИ)


Ухаят на есен: 3 неустоими десерта с ябълки (РЕЦЕПТИ)
Снимка: iStock

Есента е синоним на уютни вкусове, свеж въздух и успокояващ аромат на прясно изпечени лакомства. Сред сезонните съставки, ябълките се открояват като универсални, ароматни и богати на хранителни вещества плодове, които издигат всеки десерт на върха. От пикантни пайове до крехки торти, те внасят както естествена сладост, така и задоволителна текстура в есенното печене. Предлагаме ви 3 неустоими ябълкови десерта, които да приготвите този сезон.

Класически ябълков пай

Необходими продукти за класически ябълков пай:

225 г брашно

140 г масло

3 големи ябълки

2 с.л. мед

щипка канела

щипка смесени подправки

1 яйце, разбито

ванилов сладолед за сервиране

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200C. За да направите сладкиша, пресейте брашното в голяма купа и добавете маслото. С пръсти разбъркайте, докато всичко се смеси добре.

Добавете около 3 супени лъжици студена вода. След това го увийте в стреч фолио и оставете да се охлади в хладилника, докато приготвите ябълките или за 30 минути, ако имате време.

Докато сладкишът се охлажда, почистете ябълките от сърцевината, след това ги нарежете на парчета с еднакъв размер, така че всички да се сготвят за едно и също време. Сложете ябълките във формата за пай, намажете с меда и добавете канелата, смесените подправки и около 2 супени лъжици вода.

Разточете тестото върху набрашнена работна повърхност, докато стане достатъчно голямо, за да покрие формата за пай. С помощта на точилката повдигнете внимателно тестото и го наредете върху ябълковата смес. Внимателно отрежете излишното тесто (това може да се разточи отново и да се изреже във форми, за да украсите кората на пая, ако желаете) и натиснете краищата на тестото върху съда, за да създадете печат.

Направете малък разрез в тестото, за да може въздухът да излиза по време на готвене, след което го намажете с разбито яйце.

Печете пая във фурната за 20-30 минути, докато сладкишът стане златист и пясъчен на вид, а ябълковият пълнеж шупне. Сервирайте още топъл със сладолед или натурално кисело мляко.

Още: Лесен десерт: Печени ябълки със сладолед

Пържени ябълкови рулца

Необходими продукти:

400 г брашно

100 мл топло прясно мляко

2 ябълки

1 яйце

30 г захар

7 г суха мая

5 г сода бикарбонат

1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

В голяма купа разбийте яйцето, млякото и захарта. Добавете маята и разбийте отново. В друга чиста купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Добавете тези сухи съставки към мокрите и разбъркайте. Омесете гладко тесто. Оставете тестото за един час.

Обелете ябълките и ги нарежете на дебели филийки.

Разточете тестото и поставете резените ябълка върху него. Навийте тестото, след което го нарежете на дебели филийки. Запържете ябълковите рулца до златисто. След като леко изстинат, поръсете ги с кристална захар.

Още: Чуден десерт: Пържени сладки с ябълки

Пухкав кекс с ябълки

Необходими продукти за кекс с ябълки:

2 ч.ч. брашно

4 яйца

4 ябълки

10 г бакпулвер

1 и 1/2 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. олио

1 ч.л. канела

1 пакетче ванилия

Начин на приготвяне:

Обелете и настържете ябълките. Включете фурната на 200 градуса да загрява.

Смесете сухите съставки в купа - ванилия, канела, брашно и бакпулвер. Разбийте захарта и яйцата с миксер. Прибавете олиото към тях. Добавете сухите съставки малко по малко. Последни прибавете ябълките и разбъркайте.

Сипете сместа за ябълковия сладкиш в кексова форма и печете за 45 минути. Оставете готовия кекс да изстине.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички