10 признака, които могат да ви помогнат да разберете вашето бебе


10 признака, които могат да ви помогнат да разберете вашето бебе
Снимка: Istock

Когато бебето е много малко, родителите му са склонни да изпитват куп страхове относно благосъстоянието и здравето му. Те се опитват да отгатнат какво точно иска то и какво е това, което може да му причинява дискомфорт. Но как да разбирате мъниците, когато все още са твърде далеч от използване на думи? Експертите очертават 2 основни метода, които могат да помогнат на бебетата да общуват с възрастните. Докато всеки родител се учи да разбира и интерпретира индивидуалните признаци на собственото си дете, днес ще ви запознаем с някои общи правила, използвани от педиатрите за разграничаване на нуждите на мъниците.

Вижте още: Какви храни да предложите на бебето

Начинът, по който плачат:

Плачът е основният начин, по който бебето изразява своите нужди през първите 4 месеца от живота си. Но как родителите да разберат дали бебето плаче от глад, болка или нещо друго?

Отегчен плач: Когато изпитват глад за внимание, бебетата започват да гукат - знак, че ви канят да играете с тях. Тъй като не получават това, което искат, те ще започнат да се суетят, бавно започвайки да плачат и да скимтят.

- Уморен плач: Този рев започва с леко хленчене, докато не стане по-силен. Бебетата понякога се прозяват, докато плачат.

- Плач поради глад: Този плач ще бъде тих и повтарящ се. Бебето вероятно ще прави и други знаци, показващи, че е гладно, като поставяне на пръсти в устата си.

- Плач поради болка: Този плач ще бъде висок. Периодично ще има крещящи изблици, което показва, че болката се увеличава.

- Болен вик: Бебетата обикновено издават тихо скимтене, когато се чувстват зле. Това е знак, че бебето няма енергията, която обикновено има, което го кара да звучи уморено.

Движенията, които правят:

Извиване на гърба: Бебетата под 4 месеца често правят това движение, когато реагират на болка и колики.

- Въртене на главата: Това е успокояващо движение за бебето. Те могат да го направят, преди да заспят или когато са тревожни.

- Хващане за ушите: В повечето случаи това движение показва, че бебето просто изследва тялото си или се самоуспокоява. Трябва да се консултирате с лекар само ако това движение е последвано от плач и чесане и се повтаря често.

- Стискане на юмруци: Това е знак за глад. Ако успеете да го забележите навреме, можете да предотвратите плача, причинен от глада.

- Повдигане на краката: Това е признак на колики и болки в корема. Бебето се опитва рефлексивно да облекчи болката.

- Подръпване на ръцете: Това движение означава, че бебето се е уплашило. Силен звук, ярка светлина или внезапно събуждане могат да провокират рефлекса на стрес. В този случай бебето трябва да бъде утешено.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама