4 причини да НЕ учите детето си да „споделя” играчки


4 причини да НЕ учите детето си да „споделя” играчки
Снимка: iStock/Guliver Images

„Споделянето е грижа“ – общо взето това е мотото, което искаме нашите деца да разберат. Понякога обаче е трудно да накарате детето да споделя играчките си с други, без да изпадне в истерия. Въпросът е там, че е важно да вземете предвид възрастта на малчугана и да отложите „споделянето” за по-късен етап. И в случай, че вашият наследник е под 3-4 години, ето няколко причини да не насилвате този процес.

1. Малките не разбират значението на „споделянето”

Честно казано, концепцията е наистина сложна за тяхното възприятие на света дори според психолозите. Така че няма смисъл да се опитвате да обясните, че споделянето е хубаво нещо. Важно е да изчакате, докато детето ви стане малко по-голямо, развило се е достатъчно психически и емоционално, и може да направи връзката между споделяне, игра и приятелство. Още повече, че преди 2 години децата не изпитват нужда да се свързват със „себеподобни”, мама е напълно достатъчна.

46 ФРАЗИ, С КОИТО МОЖЕТЕ ДА УСПОКОИТЕ ДЕТЕТО

2. Личното притежание помага да се изгради усещане за себе си

Една от причините малките деца да не разбират концепцията за споделяне е, защото все още не възприемат себе си като отделна и индивидуална личност. Така че, когато те хванат нещо и решат, че е тяхно, те не са егоисти. Те тестват хипотезата, че са личности и изпробват своите граници.

3. За тях споделянето означава да се разделят с играчката си завинаги

Друго, което усложнява въпроса, е концепцията за времето - малките деца все още не разбират това. Тъй като родителят може да си мисли, че не е голяма работа да остави друго дете да играе с детската играчка за известно време, в очите на детето това е предателство, защото за него играчката изчезва завинаги. Същата неспособност да разберат какво се случва е, когато им кажете да се „редуват”.

4. Не могат да контролират своите импулси

Понякога вашето малко дете може да сподели с вас несъгласието си преди да изпадне в истерия. Това обаче не е съзнателен акт на споделяне, те просто изследват и експериментират. Опишете им с думи техните емоции и подчертайте, че разбирате недоволството им. Опитайте се да им върнете играчката „безболезнено”, за да не компрометирате връзката и споделянето с вас.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама