4 причини, поради които хората обичат да засрамват "лошите" родители


4 причини, поради които хората обичат да засрамват "лошите" родители
Снимка: iStock

Ако четете това, най-вероятно по време на вашия период на родителство досега или сте били съдени от родител, или сте засрамвали друг родител, или и двете. Всъщност е съвсем нормално нещо да съдим другите, оценявайки поведението им като показател и отражение на нашето собствено. Това е един от начините да се свързваме с останалите. Когато срещнем някой да се държи подобно на нас, изборите ни изглеждат утвърдени, чувстваме, че ни разбират. И когато видим някой, който се държи различно от нас, нашите избори се чувстват предизвикани, така че сме склонни да ги съдим или засрамваме. Това ни е в природата, може да се каже.

Ние съдим другите като тактика за оцеляване, за да определим дали нашата среда е сигурна. Когато видим друг родител, който не осигурява адекватно безопасност за детето си физически или емоционално, ние тълкуваме това като заплаха за нас и за безопасността на собственото ни дете. И в отговор или се защитаваме, клоним към засрамване, или напълно избягваме ситуацията.

Независимо дали се втренчвате в изтощената майка, която се кара да детето си в магазина, или правите злобни коментари в социалните мрежи, осъждането и критикуването на други родители приема много форми.

Но колкото и добре да се чувствате в момента гордо да се обявите за по-добър от "този" родител, наистина ли помага на тези родители (или техните деца), когато ги карате да се срамуват? Простият отговор е "Не".

Имайки това предвид, нека да разгледаме четирите причини, поради които обичаме толкова много да съдим, засрамваме и критикуваме другите родители:

1. Страхуваме се за безопасността на детето

Когато видим родител да удари дупето на дете в магазина или чуем баща да крещи на детето си на паркинга, ние се страхуваме за детето и какво може да последва за него. Лесно е да си помислите, че този родител е "насилник" и не знае как да контролира детето си. Можем обаче да приемем и гледната точка, че този стресиран родител може да се нуждае от помощ и съчувствие от нас.

2. Не сме сигурни в собственото си родителство

В нашата култура на супер майки и фанатици на социалните мрежи конкуренцията е жестока. За да изглеждаме по-добре, ние засрамваме родителите, които не споделят силните ни страни. Наистина ли тази майка е "лоша майка", защото не е организирала мащабно парти за рождения ден на детето си, както вие сте направили за вашето?

Всеки родител има различни приоритети и различни силни страни. Ако вашата сила е да сте креативни, добре за вас! Но ако не, това също е добре. Борете се с този тип дребно засрамване на родителите.

Вижте още: 6 психологически трика, които могат да научат децата ви да ви слушат

3. Отказваме да приемем друг стил на родителство, освен нашия собствен

Модата при родителството идва и си отива с всяко поколение. Нашето поколение има свой съвсем нов "правилен" начин за отглеждане на здрави деца. С всички невероятни изследвания, които подкрепят някои от тези тенденции, е лесно да се почувствате оправдани да засрамите друг родител, че не прави нещата по "очевидно" правилния начин.

Но бъде изследвания вероятно ще развенчаят някои от идеите, в които сме толкова сигурни сега, точно както развенчахме подхода на нашите родители. Всички ние просто правим най-доброто, което можем с мъдростта, която имаме в момента.

Вижте още: 4 възпитателни метода, които вече са смятани за грешни

4. "Забавно" е да се чувстваш превъзхождащ

Толкова е лесно да се каже "Никога не бих..." (вмъкнете забележително родителско поведение по избор). Но преди да оставите вашето "самодоволно знаме" да се развее, спрете и си спомнете за всички моменти, в които не сте били перфектният родител.

Всеки прави грешки, включително и вие. Може би трябва да покажете на другите милостта и състраданието, които бихте искали другите родители да проявяват към вас.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама