4 възпитателни метода, които вече са смятани за грешни


4 възпитателни метода, които вече са смятани за грешни
Снимка: iStock

Някои методи на възпитание заемат много стабилна позиция в обществото и се предават от поколение на поколение. Използват се обичайно, тъй като всички са възпитани по този начин. Въпреки това, съвременните хора започват да забелязват, че някои от тях трябва да бъдат преразгледани. 

1. Да накарате детето да се изплаши е сигурен начин да го направите послушно

Страхът често помага на родителите да получат желаното поведение от детето си, но това всъщност е емоционално насилие. Това е така, защото очакването, че майка им ще си тръгне и никога няма да се върне може да остави следа в психиката на детето и да го направи резервирано и страхливо. Грижата за психическото здраве на детето трябва да е по-важна от моментното желание на родителите да го накарат да се държи правилно.

Вижте още: Направете тези 5 неща, ако искате да отгледате деца с устойчива психика

2. Порицанието на детето пред другите засилва възпитателния ефект

Нормите на добрия тон казват, че конфликтите трябва да се решават сами. Опитът да дисциплинирате детето си не е същото като да го накажете и затова родителите трябва да имат внимателен подход към подобни диалози.

Освен това образователният процес е не по-малко интимен от проблемите с партньора. Съпругът ви едва ли ще се радва да му вдигате скандал публично. Децата също могат да се почувстват унизени в такива случаи.

3. Всички глезят децата, просто е невъзможно да им се каже "не"

Трудно е да се каже не на сладко дете, когато то иска нещо. Въпреки това си струва да запомните в такива моменти, че това може да развали сегашната ви връзка и тяхното бъдеще. Всичко това, защото с течение на времето детето ще стане наистина истерично и взискателно и изпълнението на желанията му вече няма да бъде акт на добра воля, а ваше задължение.

Освен това детето може да получи проблеми с комуникацията в бъдеще, заедно с прекомерно наддаване на тегло, ако продължи да консумира неконтролируемо нездравословна храна.

Вижте още: 8 грешки, които е по-добре да спрем да допускаме в името на детето си

4. Викането е нормална част от образователния процес

Трудно е да сдържите изблика на емоции, когато едно дете започне да се държи лошо, особено пред други хора, които вероятно ще гледат на вас като на "небрежен родител" с осъдителна присъда. Писъците на възрастен обаче само влошават ситуацията в този момент. Много по-добре е да проявявате търпение и разбиране към детето от най-ранна възраст, за да израсне то като по-търпелив човек, да намира по-лесно общ език с родителите си и да бъде по-открито.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама