8 грешки, които е по-добре да спрем да допускаме в името на детето си


8 грешки, които е по-добре да спрем да допускаме в името на детето си
Снимка: iStock

Да бъдеш родител често се нарича най-трудната от всички професии и както във всяка друга работа, има място за грешки. Всички правим грешки, но когато става дума за родителство, залогът е голям. Грешните неща, които правим или казваме, могат да имат обратен ефект, когато децата ни станат възрастни.

Ето кои са най-често срещаните грешки, които допускат родителите при отглеждането на децата си според експертите.

1. Вземане на решения вместо вашето дете

Предоставянето на пространство на вашето дете да взема решения и избори може да бъде от решаващо значение за психологическия му комфорт. Когато не чувстваме контрол над собствения си живот, ние страдаме от стрес и безпокойство. Опитайте се да не налагате съвети, от които детето ви може да не се нуждае, и не ограничавайте избора му. Вместо това се опитайте да го насърчите да взема свои собствени решения и бъдете до детето си, когато се нуждае от вашето напътствие.

2. Критикуване и сравняване

Прекалената критичност може сериозно да повлияе на самочувствието на вашето дете и да доведе до ситуация, в която то няма да може да отпразнува своите постижения и ще се почувства като аутсайдер. Експертите по родителство смятат, че фрази, които започват с "Защо си толкова..." или "Защо не можеш да бъдеш по-скоро като..." могат да навредят на психологическия комфорт на вашето дете по начин, по който то може да се нуждае от много време, за да се възстанови.

3. Не им позволявате да правят собствените си грешки

Научаваме много житейски уроци от собствените си грешки. Когато се опитваме да предпазим децата си от тези грешки, ние ги лишаваме от възможността да се изправят пред последствията от своите избори и действия. Така че следващия път, когато искате да предпазите детето си от бъркане, опитайте се да помислите за добрите неща, на които преминаването през тази грешка може да научи детето ви.

Вижте още: 7 неща, за които никоя майка НЕ бива да се извинява

4. Говорете повече, отколкото слушайте

Когато става дума за родителство, изслушването е едно от най-важните умения, които един родител може да притежава. Понякога бързаме да дадем урок на децата си, когато нещо се случи, вместо просто да ги изслушаме. Да бъдеш добър слушател за детето си е знак за любов и подкрепа. Задавайте въпроси, които започват с "какво" или "как" вместо "защо", за да ги насърчите да ви разкажат повече за проблема си и заедно ще успеете да намерите решение.

5. Оставете детето си да избягва отговорността

Някои родители смятат, че детството на децата им трябва да бъде само забавно и решават да ги освободят от домакинска работа и подобни неща. В действителност насърчаването на децата ви да вършат подходяща за възрастта работа ще им помогне да станат отговорни възрастни, според експерти по психология.

6. Затваряне на очите за учебни проблеми

Слабите оценки и проблемите с поведението в училище невинаги са резултат от това, че детето ви е мързеливо или немотивирано. Проблемите с паметта и много други аспекти на физическото и психологическото здраве могат да бъдат причина за проблеми с ученето и те не трябва да се пренебрегват.

Вижте още: 10 признака, които могат да ви помогнат да разберете вашето бебе

7. Очаквате съвършенство

Съвсем нормално е родителите да се надяват на най-доброто и да очакват най-много от децата си, но твърде високите очаквания могат да причинят проблеми, казват експертите. Първо, трябва да осъзнаем, че нашите деца не могат да се справят най-добре буквално във всичко, което правят. Второ, вместо да ги караме винаги да бъдат по-добри от другите, трябва да се съсредоточим върху техните постижения и да им помогнем да подобрят уменията си.

8. Компенсиране на другия родител

Някои родители играят на играта добро ченге - лошо ченге и се опитват да бъдат по-меки или по-строги, за да компенсират партньора си. В действителност този подход може да причини още повече проблеми. По този начин вие и вашият партньор се компрометирате взаимно, вместо да насърчавате детето си да се опита да постигне споразумение и с двамата родители.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама