Направете тези 5 неща, ако искате да отгледате деца с устойчива психика


Направете тези 5 неща, ако искате да отгледате деца с устойчива психика
Снимка: iStock/Guliver

Мозъкът на детето не е миниатюрно копие на възрастен. Той е в процес на изграждане и тепърва се свързва със света. А от родителите зависи да създадат свят, физически и социален, който е богат на инструкции и помощни знаци. Въз основа на години изследвания в областта на неврологията и психологията, ето седем родителски правила, които да помогнат на вашето дете да изгради мозък, който е гъвкав и устойчив.

1. Бъдете градинар, а не дърводелец

Звучи ви странно? Дърводелците издълбават дърво във формата, която искат. Градинарите помагат на нещата да растат сами, като култивират и оформят нежно. По същия начин родителите могат да изваят детето си в нещо конкретно, да речем, виртуозен цигулар. Или могат да осигурят среда, която насърчава здравословния растеж в каквато и посока да поеме детето. След като разберете какъв вид растение отглеждате, можете да „настроите почвата“, за да пусне корени и да процъфтява.

Вижте още: 4 задължителни неща, които децата трябва да знаят за любовта

2. Говорете и четете на детето си

Изследванията показват, че дори когато децата са само на няколко месеца и не разбират значението на думите, мозъкът им вече ги използва. Това изгражда невронна основа за по-късно обучение. Така че колкото повече думи чуват, толкова по-голям е ефектът. Те също така ще имат по-добър речник и разбиране при четене. Да научите децата на „емоционални думи“ (т.е. тъжен, щастлив, разочарован) е особено полезно. Колкото повече знаят, толкова по-гъвкаво могат да действат. Мислете за себе си като за екскурзовод в мистериозния свят на хората и техните движения, емоции и звуци.

3. Обяснявайте нещата

Може да бъде изтощително, когато детето ви постоянно пита „Защо?“ Но когато им обясните нещо, вие сте взели нещо ново от света и сте го направили предсказуем. Мозъкът работи по-ефективно, когато предвижда добре.

Избягвайте да отговаряте на въпроси „защо“ с „Защото казах така“. Децата, които разбират защо трябва да се държат по определен начин, могат по-ефективно да регулират своите действия.

Ако всичко, което знаят, е: „Не трябва да ям всички шоколад, защото мама ми каза така, и ще имам проблеми“ - това изобщо няма да помогне, когато не сте там. По-добре е децата да разберат: „Не трябва да ям всички бисквитки, защото ще ме боли коремът и ще трябва да ходя на зъболекар.“ Това разсъждение им помага да разберат последствията от своите действия и насърчава съпричастност.

Вижте още: Ако имате дъщеря, правете тези неща, за да ѝ помогнете да стане силна

4. Опишете дейността, а не човека

Когато момчето ви удари сестра си по главата, не го наричайте „лошо момче“. Бъдете конкретни: „Спри да удряш сестра си. Така я боли и я кара да се чувства тъжна. Кажи ѝ, че съжаляваш.“

Същото правило важи и за похвалите: Не наричайте дъщеря си „добро момиче“. Вместо това коментирайте действията ѝ: „Направи добър избор, като не удари брат си обратно.“ Този вид формулировка ще помогне на мозъка ѝ да изгради по-полезни концепции за нейните действия и себе си.

5. Помогнете на децата да ви копират

Забелязали ли сте как някои задачи, които ви изглеждат като работа (напр. почистване на къщата или плевене на градина), могат да се правят с дете? Децата учат естествено, като гледат, играят и най-вече като копират възрастните. Това е ефективен начин за учене и им дава усещане за майсторство. Затова им дайте миниатюрна метла или градинска лопата или играчка косачка и оставете имитацията да започне.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама