Ако имате дъщеря, правете тези неща, за да ѝ помогнете да стане силна


Ако имате дъщеря, правете тези неща, за да ѝ помогнете да стане силна
Снимка: iStock

"Най-добрият" подход за отглеждане на момиче винаги се променя. Преди идеята за създаване на "добро момиче" беше привлекателна и послужи като модел, към който да се стремим. Но днес това вероятно ще предизвика малко противоречие, тъй като да си "добро момиче" се е превърнало в синоним на "удобно момиче".

Ако имате дъщеря и искате да израсне не само в щастлив човек, но и в жена, освободена от стереотипи, може би е добре да помислите върху долните 5 съвета.

1. Хвалете правилно

Идеята, че това, което е вътре, е по-важно от външния вид, изглежда очевидна. Но когато става дума за момичета, първо ги хвалят за красотата, сякаш това е основното им постижение. Експертите препоръчват да обърнете внимание предимно на идеите, творческите умения и поведението на дъщерите си. Това не означава, че на едно момиче не може да се каже, че е красиво, просто не трябва да я хвалите само за това.

Вижте още: 6 начина, по които хората отглеждат децата си по света, от които да се поучим

2. Позволете ѝ да спори с вас 

"Добрите момичета" винаги слушат майките си и никога не спорят с тях. Но майката винаги ли е права? Дори да е така, защо едно дете несъмнено трябва да се съгласи с нея? Всички бъркаме и е малко вероятно да спрем да го правим в бъдеще. Тогава защо вашите думи трябва да са единствените правилни в семейството?

Експертите смятат, че едно момиче трябва да може да ви предизвика, за да се научи да прави същото със съученици, учители, романтични партньори и бъдещи шефове. Когато водите разумен разговор с детето си, вие не само ще го научите да казва "не", но и да обясните своята гледна точка. Ще видите, че ще научите и много нови неща.

3. Оставете я сама да избира неща

Важно е да можете да правите бързи избори в съвременния свят и много хора смятат, че е трудно да направят това, защото не са били научени в детството. Когато е възможно, дайте свободата на дъщеря си сама да избира. 

Вижте още: Писмо до децата ми от тяхната несъвършена майка

4. Насърчавайте я сама да решава проблемите си

Оставянето на едно дете да се справи само с трудна ситуация означава не само да репетирате за сценарии от живота на възрастните, но и да го научите да поема отговорност за своите решения.

Авторът на световния бестселър „Как да отгледаме успешни хора“ - Естер Войчицки, смята, че в днешно време родителите са твърде предпазливи. Всичко това доведе до поколение, което не може да поеме отговорност. Много млади хора просто не знаят, че могат да решат проблемите си сами, без родители.

5. Научете я да поема рискове

"Момичетата, които избягват рисковете, имат по-лошо самочувствие от момичетата, които могат и се изправят пред предизвикателствата", казва д-р ДжоАн Дийк, автор на "Момичетата ще бъдат момичета". "Накарайте дъщеря си да излезе отвъд зоната си на комфорт – например насърчете момиче, което се страхува да кара колелото си надолу, да намери само малък хълм, който първо да покори."

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама