6 психологически трика, които могат да научат децата ви да ви слушат


6 психологически трика, които могат да научат децата ви да ви слушат
Снимка: iStock

След като кажете тайно на партньора ви, че не сте много щастливи от пристигането на свекърва ви, ушите на детето ви веднага ще го чуят и ще предадат тази информация на любимата си баба. В същото време съветите и инструкциите, които сте му повтаряли много пъти, не остават в паметта му за дълго. Как най-после да накарате детето ви да ви слуша? Психолозите дават специални препоръки по тази тема.

1. Концентрирайте вниманието на детето си върху себе си

Децата, които се увличат от игра или битка, дори няма да забележат, че се обръщате към тях, като по този начин игнорират вашите думи или дори писъци. За да накарате детето ви да ви слуша и да му помогнете да се съсредоточи върху това, което казвате, клекнете или се наведете към него и нежно сложете ръката си на рамото му. Това ще ви помогне да увеличите шансовете да бъдете чути.

Вижте още: Презадоволявате ли децата си? Задайте си тези 4 въпроса

2. Преминете към шепот

Въпреки че ни се струва, че крещенето дава бързи резултати, децата са склонни да свикнат с крещящите родители и да спрат да реагират на тях. Ето защо, ако децата ви крещят в стаята и си играят диво, опитайте се да им прошепнете. Този метод работи особено добре при малки деца, а също така има добър ефект при тийнейджъри и възрастни.

Оказва се, че разбирането на шепота изисква повече умствени усилия и това кара човек да се чувства разсеян от други неща, което му позволява да слуша по-внимателно думите на събеседника. Освен това инстинктивно чувстваме, че важни фрази, произнесени шепнешком, могат да повлияят на нашето благополучие. За децата тихият глас често има успокояващ ефект, така че можете да преминете към шепот, за да намалите безпокойството на детето.

3. Оставете детето ви да контролира ситуацията

Опитайте се да използвате повече изявления "когатo-тогава", когато говорите с децата си. Това ще им помогне да осъзнаят, че могат да контролират ситуацията и че вашето дете е това, което контролира кога ще настъпи положителен резултат. Използвайте също тези твърдения, когато искате да получите някои действия от вашето дете: "Когато приключиш с гледането на анимационни филми, моля, измий чиниите".

4. Дозирайте информацията

Мозъците на деца под 7 години могат да съхраняват не повече от 1 до 2 части информация, а по-големите деца и възрастни могат да съхраняват от 3 до 5 части. Ето защо е безсмислено да се опитвате да привлечете вниманието на детето си с помощта на няколко изречения наведнъж - по-добре е да оформите всички важни неща, които искате да кажете, в 1 или 2 кратки фрази. Правилата за безопасност е по-добре да се предават постепенно, за да не се тъпче мозъкът на детето с куп съвети и инструкции.

Вижте още: 6 признака, че сте израснали в токсично семейство

5. Помислете дали сте склонни да заяждате

Ако децата ви продължават да ви игнорират, може би вие повишавате тон твърде често, когато говорите с тях или просто се заяждате много. По-добре не правете последното поради следните причини:

Това кара детето да се чувства некомпетентно.

Децата разбират, че са манипулирани и се дистанцират от родителите.

Още по-малко ви слушат.

Вашето заяждане просто ги дразни.

Децата бързо разбират, че трябва само да изчакат, докато "бурята" свърши и задачата ще бъде изпълнена без тяхна помощ.

И вие, и детето се концентрирате само върху негативната част на въпроса, а не върху неговото решение.

Вместо да се възмущавате за стотен път, когато на масата остават мръсни чинии, опитайте се да похвалите детето за правилните действия. Ако изисквате нещо от детето си, измислете ясни инструкции и го предупредете за последствията само веднъж.

6. Обяснете на децата си как поведението им ви кара да се чувствате

Важно е детето да разбере как неговите действия влияят на хората и животните около него. Не е нужно да внушавате чувство за вина у него, трябва само да обясните, че неговите действия могат да причинят на някого болка, мъка и негодувание. Това ще помогне на детето ви да се научи по-бързо да съчувства на другите. Кажете на детето си как се чувствате от неговите думи или какво ви казва неговото поведение. Например: "Твоето хленчене ми казва, че си уморен и е време да напуснем детската площадка".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама