Презадоволявате ли децата си? Задайте си тези 4 въпроса


Презадоволявате ли децата си? Задайте си тези 4 въпроса
Снимка: iStock

Когато детето ви се тръшка в магазин или в ресторант, може да е трудно да не го успокоите. Прекаленото угаждане обаче може да има последствия в бъдеще, казва Лорън Силвърс, детски психолог.

"Понякога трябва да направите това, което се налага, за да преминете през трудните моменти и в дългосрочен план, които могат да имат обратен ефект върху нас и нашите деца", каза тя пред NPR.

Прекаленото угаждане не е същото като разглезване. Глезенето е свързано с нуждите и желанията на детето, но прекаляването е свързано с улесняване на живота на родителя.

"Когато прекаляваме като родители, става въпрос повече за нас и нашия дискомфорт от това да чуваме детето ни да е нещастно или да го гледаме да се чувства неудобно", каза Силвърс в интервюто. "Това е неудобно за нас като родители. Така че ние правим или им даваме неща, независимо дали е в техен най-добър интерес."

"Материалното презадоволяване или да купувате на детето си каквото поиска е най-разпознаваемата форма. Но има и друг вариант, при което родителите правят повече за детето си, отколкото всъщност е необходимо. Да му подредите стаята, защото знаете, че ще отнеме повече време или няма да бъде свършено правилно, ако то го направи само. И накрая, има "структурно прекалено угаждане", при което родителите се борят да определят или налагат правила.

Вижте още: 4 знака, че сте добър родител, дори да се съмнявате

Ако не сте сигурни дали прекалявате с детето си, задайте си тези четири въпроса:

1. Действията ми пречат ли на детето ми да учи задачи, които подпомагат развитието му?

2. Давам ли непропорционално много семейни ресурси на едно или повече от децата?

3. Изборите, които правя, са повече от полза за мен, възрастния, отколкото за детето?

4. Дали поведението на детето потенциално вреди на другите, обществото или планетата по някакъв начин?

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама