4 знака, че сте добър родител, дори да се съмнявате


4 знака, че сте добър родител, дори да се съмнявате
Снимка: iStock

Имали ли сте някога дни, в които сте се чувствали сякаш се проваляте ужасно като родител? Дни, в които се питате: "Правилно ли се справям?" Е, добрата новина е, че самият факт, че задавате този въпрос вече е знак, че сте такъв.

Ако забележите тези 4 неща в себе си, вие сте страхотен родител. Дори когато ви се струва, че се ровите в тъмното.

1. Оставяте детето ви да се провали

Знаете ли термина "родители на хеликоптер"? Това е, което някои наричат родители, които са прекалено ангажирани в живота на детето си и трябва да контролират всяко малко нещо. До степен да не ги оставят да се провалят.

Ако на детето им е трудно да направи проект, те ще се намесят, за да могат максимално да го облекчат. Ако детето им получи ниска оценка, те ще отидат направо в училището и ще се скарат с учителя.

Вижте, може да ви се стори нелогично да оставите детето ви да се провали. Противоречи на всеки инстинкт, който имаме, да ги предпазим от разочарование. Но е абсолютно необходимо. Когато им позволявате да се провалят и да видят последствията от действията си, е най-добрият начин да ги научите да бъдат: гъвкави, решаващи проблеми и да не се страхуват да правят грешки.

Ако сте от типа родители, които могат да отстъпят, когато трябва, вие вече сте прекрасни, дори когато не се чувствате така!

Вижте още: 5 неща, които добрият родител забранява на детето си, а НЕ трябва

2. Насърчавате детето ви да преследва своите интереси

Също толкова важно, колкото да позволите на детето ви да прави грешки, е да му позволите да изследва своите страсти. Защото всяко дете е уникално и всички трябва да уважаваме индивидуалностите им.

Така че, ако детето ви се интересува от звездите и планетите, купете му телескоп. Ако се занимава със спорт, запишете го в спортен клуб след училище.

Подхранването на техните страсти е един от най-добрите начини да ги накарате да се чувстват обичани и уважавани, независимо колко млади са.

3. Вие създавате граници за детето ви

И така, ние говорихме за това колко е важно да позволите на детето ви да израсне като собствена личност. Въпреки това, като родители, наше задължение е да им създадем граници.

Много родители се борят с това. Някои избират да оставят детето им да прави всичко и да му дават всичко, под погрешната представа, че това ще ги направи щастливи. Грешен ход.

Проучванията показват, че децата се нуждаят от чувство за сигурност и стабилност и това е, което правят границите. Те трябва да знаят, че всичко има граници и това е за тяхната собствена безопасност.

По същия начин те трябва да знаят какво очаквате от тях. Винаги е разумно да им кажете за вашите очаквания, като например:

доброта и уважение към другите хора;

отговорност в училище и у дома;

отговорност за личните им вещи;

добри оценки.

Ако можете да направите това, добра работа! Вие правите каквото е необходимо, за да отгледате достойни човешки същества!

Вижте още: 7 мита за отглеждането на деца, които трябва да знаете

4. Вашето дете може да говори с вас

Както всички знаем, откритата комуникация е от съществено значение за всяка връзка и не е по-различно с вашето дете. Така че, дори и да не се чувствате като най-добрия родител, който можете да бъдете, стига да поддържате отворена линия, вие се справяте страхотно.

Могат ли децата ви да разчитат, че ще ги изслушате, независимо дали става въпрос за деня им в училище, ново приятелство или проблем, пред който са изправени? Тичат ли при вас, когато се чувстват разстроени или наранени? Тогава сте прекрасен родител.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама