5 неща, които добрият родител забранява на детето си, а НЕ трябва


5 неща, които добрият родител забранява на детето си, а НЕ трябва
Снимка: iStock

В днешно време е много по-трудно да се отглежда дете, независимо дали става въпрос за малко, или тийнейджър. Основната причина не е в децата, а в света, който създадохме за тях. Вече възрастните хора нямат нищо общо с тези, които бяха по наше време, социалните медии пък са винаги насреща, когато ние липсваме в живота на детето.

Вижте още: 7 мита за отглеждането на деца, които трябва да знаете

Днес ви представяме 5 неща, които добрите родители забраняват на детето, а не трябва:

1. Ядене на джънк фууд

Нека бъдем честни: почти всяко дете харесва нездравословна храна - чипсове, снаксове, бонбони и мазни понички от топлата витрина на големите хранителни вериги. Когато родителите забранят този вид храна, тя се превръща в табу в съзнанието на детето и се изяжда при първа възможност.

Експертите смятат, че родителите трябва от време на време да позволяват на децата си такава нездравословна храна, за да разберат, че могат да имат чипс вкъщи, а не да отидат на рожден ден и да изядат цял пакет. Освен това децата ще разберат, че няма нужда да крият пакета с тайно изядени бонбони от майка си. Забраната на определена храна я превръща в мания за децата.

2. Харчене на лични пари за безполезни неща

Според проучване съвременните деца често харчат спестяванията си за дигитални устройства или файлове за изтегляне, или играчки. Много родители смятат, че това е глупаво и забраняват на децата си да си купуват безполезни неща. Родителите обаче трябва да спрат да използват този подход поради 2 причини:

Първо, щом сте дали пари на детето си, те са станали негова собственост. И само то може да реши за какво да ги похарчи. Това е особено важно в семействата, където децата печелят пари за домакинска работа.

Второ, може да е полезно за едно дете да харчи пари за глупости и след това да съжалява, че го е направило. Само като го направят, те ще се научат как да контролират разходите си и да разграничават текущите желания от наистина важни нужди и желания.

Вижте още: 4 съвета, с които децата ви да не станат нарциси

3. Безгрижие

Психолозите са сериозно загрижени, че съвременните деца са станали много по-тревожни и депресирани в сравнение с предишните поколения. Причината отчасти се крие във факта, че много деца трябва да участват в нещо подобно на състезание, за да получат определени знания. Училищната програма става все по-трудна и натоварена.

Ето защо съвременното дете има силна нужда да не прави нищо. Ако има свободно място в графика му, не бързайте да го запълните с нови задачи. Понякога децата имат нужда да не правят абсолютно нищо, за да си почине съзнанието им.

4. Да пропусне училище

Понякога дори може да ни се наложи да създадем свободно време за децата си изкуствено, особено когато забележим, че са депресирани или напрегнати. Доброто представяне в училище не е основното, основното е психическото здраве на ученика, затрупан от училищни задачи. Ако видите, че детето ви има нужда от почивка, дайте му възможност да намали темпото и да се вслуша в себе си - какво иска, за какво мечтае? Защото понякога е трудно да намерите време и енергия да търсите отговори на толкова прости въпроси във водовъртежа от всички задачи, които имат и родителите, и децата.

5. Спор с възрастни

Този вид забрана може да бъде опасна, когато става въпрос за по-малки деца. За тях е важно да знаят, че не всички възрастни са еднакво добри и че не всичките им желания и молби трябва да бъдат изпълнени веднага.

Що се отнася до по-големите деца, това е по-скоро въпрос на етика. За съжаление, мъдростта и справедливостта все по-малко зависят от възрастта на човека. Понякога възрастен човек може да се обърка за нещо или да се държи неучтиво. Важно е да научите детето да защитава собственото си мнение и лични граници в тези ситуации, без спорове, изблици и обиди.

Ако мислите, че сте загубили контрол над вашия тийнейджър, защото е започнал да се кара с вас твърде често, просто не забравяйте, че спорът е бойно поле за двама, а не само за един човек. И покажете на детето си положителен пример, като превърнете спора в търсене на компромиси.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама