4 съвета, с които децата ви да НЕ станат нарцисисти


4 съвета, с които децата ви да НЕ станат нарцисисти
Снимка: iStock

Разпознаването на нарцистичен човек може да бъде лесно, тъй като те обикновено ни дават знаци. Но какво се случва, ако изведнъж започнем да забелязваме тези признаци при децата си? Възможно ли е родителите да бъдат основните хора, отговорни за отглеждането на нови поколения потенциални нарцисисти? Според ново проучване, именно във възпитанието можем да открием основите на нарцисизма на човека.

Вижте още: 6 признака, че сте израснали в токсично семейство

На първо място, не трябва да бъркаме нарцисизма със здравословна доза самочувствие. Основно се различават по това, че човек със самочувствие не винаги ще поставя себе си на първо място, независимо от нуждите и правата на другите. Ето защо, като родители, трябва да помогнем на децата си да развият силно самочувствие.

Съвет 1: Възпитавайте емпатия у децата от ранна възраст

Нарцисистите не се интересуват много от това, което другите чувстват или мислят - те са загрижени само за себе си и собствените си желания и чувства. Ето защо е необходимо детето ви да разбере и научи какво е емпатия. Разбирането на другите хора и чувството на състрадание са много полезни елементи за тяхното емоционално и социално развитие.

Съвет 2: Намерете нещо, което им харесва и ги забавлява

Човек не мисли често, че едно хоби може да бъде от полза за развитието на начина на живот на детето. Но ако им помогнете да намерят нещо, към което са страстни, като спорт или артистична дейност, това ще им позволи да се вълнуват по един нов и различен начин.

Вижте още: Няколко признака, че детето ви страда от дислексия

Съвет 3: Помогнете им да развият чувство за отговорност

Нарцистичните хора обикновено не поемат отговорност за действията си и последствията от тях, особено ако са негативни. Ето защо обучението на децата ви от собствените им грешки или лошо поведение, може да помогне да поемат отговорност за грешките си и да смекчат тази нарцистична характеристика.

Съвет 4: Дръжте ги фокусирани и предизвиквани

Нарцисистът често се чувства по-добър от другите и това наистина може да е така, но не им е достатъчно да го докажат. За да избегнете такъв тип поведение при децата, е добре да предложите нови предизвикателства. По този начин те ще знаят, че имат ограничения и че не разполагат с всички отговори през цялото време.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама