4 знака, че детето ви има нужда от терапевт


4 знака, че детето ви има нужда от терапевт
Снимка: Getty Images/Guliver

Като родители често ни се случва да намираме поведението на децата си за необичайно и странно. Истината е, че е адски трудно да се направи граница между нормално и притеснително поведение, защото всяко дете е собствена и уникална Вселена. Но как да разберем дали детето ни се нуждае от професионална терапия? Това са някои от признаците, които трябва да привлекат вниманието на всеки родител.

1. Свръхреакция в ежедневни ситуации

„Разрушителното“ поведение при деца до 10 години може да бъде породено от потисната тревожност според Института за детско психично здраве в САЩ. Свръхреагирането е психологически отговор, осъществяван от ума на детето. Това е начин мачуганите да изразят своите скрити чувства - вътрешен дискомфорт, страх, ярост.

2. Гневни изблици

Всички родители знаят, че в един момент ще им се наложи да се справят с хленчене и тръшкане и това е напълно нормално. Но ако гневното поведение е норма, към което детето прибягва твърде често, трябва да се „разровите“ в проблема. Честият гняв може да сигнализира за признаци на детска тревожност, хиперактивност и дефицит на внимание. Терапевтът може лесно да идентифицира корените на гнева на вашето дете и с това да даде по-фокусирани решения за конкретния случай.

РОДИТЕЛИ, НЕ ВИНАГИ ЗНАЕТЕ КАКВО Е НАЙ-ДОБРО ЗА ДЕЦАТА ВИ

3. Изолира се

Всяко дете се нуждае от малко време, прекарано в тишина и изолация. Но до каква степен това се превръща в предпочитание за тях? Когато започнат градина или училище, повечето деца се социализират, не могат да спрат да говорят за деня си, искат да се събират с приятели или да играят с родителите си. Но има много други деца, които предпочитат да си мълчат или да си играят сами. Тези малки признаци могат да отворят голямата врата към социална тревожност.

4. Неспособност за концентрация

Много деца са склонни да се разсейват, но в крайна сметка успяват да свършат задълженията си и да напишат домашните си. Трябва да обърнете внимание, ако тяхната концентрация спадне до степен, в която детето не може да седи неподвижно, лесно се разсейва или му е трудно да учи.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама