5 гряха, които дори и най-добрите майки имат към децата си


5 гряха, които дори и най-добрите майки имат към децата си
Снимка: iStock/Guliver

Родителството е голямо напрежение. Трябва да кърмим, да опаковаме перфектната кутия за обяд, да планираме идеалното парти за рожден ден и по възможност никога да не разочароваме. Съмнението не е позволено. Ние избираме родителски философии, взимаме решения, опитваме се да научим децата на дисциплина, проповядвайки нежно родителство.

Как да отгледаме най-щастливите деца на света

Четем книги. Проучваме уебсайтове. Смятаме, че едно объркване ще доведе детето една стъпка по-близо до години психотерапия. Но в по-голямата си част няма да стане. Трябва да се изправим пред това: Никой родител не е перфектен през цялото време.

Нормално е да имаме лоши дни или да погледнем назад и да осъзнаем, че сме имали лош родителски следобед. Ето 5 родителски гряха, за които са виновни дори най-добрите майки:

1. Крещим им (често заради нашите страхове)

Представете си как молите 5-годишното си дете да обуе обувките си шест пъти за три минути, след което осъзнаете, че то стои като зомби в средата на стаята и буквално гледа в пъпа си. Дори Ганди би повишил тон. Ако успеете да запазите цивилизован тон във всички дразнещи и есктремни ситуации, Ватикана би желала да разговаря с вас.

2. Оставяме ги да гледат твърде много телевизия

Нашето определение за „твърде много“ може да варира. Но освен ако не сте изхвърлили вашия телевизор/смартфон/таблет, вашето дете го използва повече, отколкото бихте искали. Разбираме, разбираме – пастелите сса свършили, а храната в ресторанта се бави адски много; имате нужда да проведете важен разговор за 10 минути и т.н. Детските и клипчетата са ви спасявали повече пъти, отколкото искате да признаете.

3. Храним ги с нездравословна храна

Децата ви вероятно ядат зрънчо много по-често, отколкото бихте искали да признаете. Същото важи за хот-дог, пица, пилешки пръчици и какво ли още не! Но пък са вкусни и понякога всички сме безсилни пред злоядите деца.

4. Отправяме заплахи, които не можем да изпълним

Когато бяхме деца, хората ни заплашваха, че ще ни набият следващата седмица. Еволюирахме донякъде. Сега казваме: „Ще седиш в стаята си до вечерта!“ още в 10 сутринта. Знаем, че не можем да го наложим. Знаем, че няма смисъл. Но понякога все пак се чуваме да го казваме, почти сякаш сме обладани от духа на отмъстителна домакиня от 50-те години на миналия век.

5. Лъжем ги

Някои майки казват, че киното работи, само когато навън вали и това е нещо, което наричаме ПРП: Привилегия на родителското предубеждение. Нещата, които попадат в тази категория, включват Дядо Коледа, Феята на зъбките, употребата на алкохол от мама и още стотици други.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама