5-те най-големи грешки, които всички родители допускат


5-те най-големи грешки, които всички родители допускат
Снимка: iStock

Всеки родител иска най-доброто за детето си. И в случая на преден план излиза въпросът за доброто възпитание. Но поне веднъж всеки млад родител допуска грешка именно в това отношение. Това са грешките, които в никакъв случай не трябва да допускате, ако искате да дадете най-доброто на детето си.

1. Обиди, заплахи и чувство на срам

"Срамувам се от теб!" - много от нас са чували тази фраза от своите родители в детските си години. След подобно изказване детето наистина започва да изпитва срам от постъпките си. Но какъв е крайният резултат? Като възрастен това дете започва да се мрази за грешките си, непрекъснато се упреква, дори за най-малкия си пропуск. В резултат на това детето има ниско самочувствие, осъзнавайки, че отново е направило нещо нередно. Помислете добре дали наистина си заслужава?

Мислите ли, че това може да подтикне детето ви към правилната постъпка? Отговорът е категорично "Не". Факт е, че в този случай детето ви ще се чувства под постоянен натиск. То започва да живее в страх от вашите заплахи, считайки ги за истина и се страхува да направи каквото и да било. След време ще разбере, че заплахите ви не са верни и ще започне да приема всяка ваша дума за лъжа. За децата това е стрес и в по-късна възраст отключва в тях истерия и злоба. Когато родителят казва на детето фразата: "Виж колко е послушно това дете", то се затваря в себе си.

2. Прекомерна загриженост

Ако постоянно помагате на детето си, вършите всичко вместо него и проявявате прекомерна загриженост, тогава то най-вероятно просто няма да стане независим човек. Дайте му свободно пространство - не е нужно постоянно да решавате всички проблеми вместо него, оставете го да се научи на самостоятелност и независимост. Насърчавайте желанията и стремежите му.

НАЙ-ЦЕННИТЕ УРОЦИ, НА КОИТО НИ УЧАТ ДЕЦАТА

3. Внушаване на неосъществените мечти от детството ни

До известна степен всички ние, възрастните, сме мечтатели. Но не трябва да се опитваме да внушим неосъществените мечти на детето си. Не забравяйте, че вашите деца също имат свои мечти, планове и цели. Оставете детето си да сбъдне мечтите си, така че в бъдеще да не се чувства като вас.

4. Критика за неуспехите и грешките

Ако постоянно критикувате детето си за всяка малка грешка, рано или късно то просто ще разбере, че не може да се справя с нищо. 

5. Не правите това, на което учите детето си

Каквото и да кажете или наложите на детето си, то без да осъзнава, ще го повтори след вас. Поведение, възгледи за живота - всичко това детето възприема от собствените си родители. Поради тази причина родителите трябва да внимават с думите и с действията си, тъй като чрез тях дават пример на децата си. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама