Знаци, по които ще разпознаете емоционални незрелите родители


Знаци, по които ще разпознаете емоционални незрелите родители
Снимка: iStock/Guliver

Емоционалната зрялост означава да знаете как да контролирате емоциите си, да поемате отговорност за грешките си и да приемате гледната точка на други хора. За съжаление, да бъдеш възрастен не е равносилно на да бъдеш емоционално зрял и това може да има отрицателни последици върху най-ценното на всеки човек - децата. Ние вярваме, че е много важно да се работи върху емоционалната интелигентност, независимо дали сте на 20, или 45. Но нека видим как изглеждат емоционално незрелите родители.

1. Те задоволяват физическите нужди

Емоционално незрелите родители може да са отлични в осигуряването на основните нужди на децата си - храна, дом и образование. Но не са много добри в оказването на емоционална подкрепа. Когато детето им е притеснено или разстроено от нещо, те могат да отхвърлят тези чувства, защото не могат да разберат как едно дете, което е добре осигурено, може да има някакви проблеми.

8 НЕЩА, КОИТО ДЕЦАТА НАСЛЕДЯВАТ ОТ БАЩА СИ

2. Не знаят как да изразят чувствата си

Що се отнася до изразяването на дълбоки емоции, емоционално незрелите родители не се чувстват комфортно с това. Важно е детето да знае, че е обичано, но такива родители не са много добри в проявяването на обич. Може да се дължи на начина, по който самите те са възпитани – особено, ако емоциите не са нещо, което е било константна в семейната среда.

3. Не толерират различията

Емоционално незрелите родители смятат, че те са единствените, които знаят правилния начин. Ако детето има различно мнение, няма смисъл да преговаря - неговата гледна точка просто няма да бъде приета.

4. Държат се детински

Тъй като емоционално незрелите родители не знаят как да изразят емоциите си по здравословен начин, може да им е трудно да кажат как се чувстват, в резултат на което те са избухливи и вечно намусени. И ако детето не знае това, може да се разстрои и да се почувства виновно.

5. Често изкарват негативните си чувства върху детето

Част от неспособността да изразите емоциите си правилно е да не знаете как да ги контролирате. Така че емоционално незрелите родители често могат да обвиняват детето си за всичко, което ги е разстроило.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама