Няколко психологически трика, с които детето ще ви слуша повече


Няколко психологически трика, с които детето ще ви слуша повече
Снимка: iStock

Детските слух и възприемчивост са наистина странно програмирани. Ако случайно се оплачете на приятелка по телефона, че свекърва ви ще идва на гости, то щастливата баба ще е информирана за настроението ви още преди да е прекрачила прага. В същото време съветите и инструкциите, които сте повтаряли на детето си стотици пъти, не остават в паметта му за дълго. Ето няколко психологически трика, с които най-сетне ще накарате децата си да се вслуша в думите ви.

1. Концентрирайте вниманието на детето върху себе си

Децата, които се увличат в игри и занимания, дори няма да забележат, че се обръщате към тях. За да накарате детето си да ви изслуша и да му помогнете да се съсредоточи върху това, което казвате, приклекнете или се наведете към него и сложете ръката си леко на рамото му. Това ще помогне за увеличаване на шансовете ви.

2. Преминете към шепот

Въпреки че ни се струва, че крещенето дава бързи резултати, децата са свикнали с крещящите родители и спират да реагират на тях. Ето защо, ако децата ви играят буйно, опитайте се да им прошепнете. Този метод работи особено добре с малки деца и тийнейджъри. Оказва се, че разбирането на шепот изисква повече умствени усилия и това кара човек да се чувства разсеян от други неща, което му позволява да слуша по-внимателно думите.

6 НАЧИНА ДА ВЪЗПИТАТЕ ЕМОЦИОНАЛНО ИНТЕЛИГЕНТНО ДЕТЕ

3. Нека детето контролира ситуацията

Опитайте се да използвате повече изявления „кога-тогава“, когато говорите с децата си. Това ще помогне на децата да осъзнаят, че могат да контролират ситуацията. Използвайте този начин на комуникация, когато искате да инициирате дейност: „Когато приключиш с гледането на телевизия, моля, измий чиниите.“

4. Дозирайте информацията

Мозъкът на деца под 7 години може да съхранява не повече от 1 до 2 части информация, а по-големите деца и възрастни могат да съхраняват малко повече. Ето защо е безсмислено да се опитвате да привлечете вниманието на детето с помощта на няколко изречения наведнъж – по-добре е да формулирате всички важни неща, които искате да кажете, в 1 или 2 кратки фрази.

5. Не се заяждайте и не говорете напук

Ако децата ви продължават да ви игнорират, може би повишавате глас твърде често, когато говорите с тях, или просто се заяждате много. По-добре не правете последното поради следните причини:

- Това кара детето да се чувства некомпетентно.

- Децата разбират, че са манипулирани и се дистанцират от родителите.

- Те ви слушат още по-малко.

6. Концентрирате се върху негативното, а не върху решението

Вместо да се възмущавате от стотния път, в който намирате мръсни чинии, опитайте да похвалите детето за правилните му действия. Ако изисквате нещо от детето си, измислете ясни инструкции и го предупреждавайте за последствията само веднъж. След това преминете към въпросните последствия бързо, стриктно, без излишни обяснения и нервни изблици.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама