8 начина да помогнете на детето да се справи с първия учебен ден


8 начина да помогнете на детето да се справи с първия учебен ден
Снимка: iStock

Първият учебен ден може да бъде труден за малките. Много дечица изпитват комбинация от нерви, вълнение и ужас относно това ново преживяване. Независимо дали имат познати приятелчета, или не, първият учебен ден е огромна стъпка за всяко дете.

За щастие, има много начини, по които можете да помогнете на детето си да се подготви за започване на училище. Ето някои от тях.

1. Говорете за това

Прекарайте време в разговор с детето си за първия учебен ден и проучете как се чувства. Ако усетите, че детето ви се притеснява, насърчете го да сподели. В случай, че се притеснява или не желае, опитайте се да повдигате темата за училището често, но “на дребно”. Например, когато четете заедно книжки преди лягане, може невинно да споделите, че скоро ще се научи да чете.

НАЙ-ЦЕННИТЕ УРОЦИ НА МАМА

2. Нормализиране на нервите

Важно е да се подчертае колко нормално е да се чувства нервно за първия учебен ден и че всяко друго дете се чувства по същия начин. Последното нещо, което искате, е детето ви да се срамува от това как се чувства. Бихте могли да споделите и собствения си опит от започване на училище.

3. Практика, практика, практика

Прекарайте толкова време, колкото можете да отделите в практика. Дайте на детето си опакован обяд, с който да тренира у дома, за да може да свикне с всякакви сложни закопчалки за кутии и капачки за бутилки. Справянето с обемистата ученическа чанта и несесерите също може да бъде трудно, така че не забравяйте да позволите на детето си да се упражнява.

4. Четете заедно

Книгите са чудесен начин за изследване на теми и нормализиране на нови преживявания. Намерете такава, посветена на темата за започване на училище и я четете редовно с детето си, като обсъждате това, което виждате.

5. Обсъдете всички сценарии „Ами ако...“

Ако детето ви е нервно за определени сценарии, преминете през тях заедно и говорете какво трябва да направи, ако възникне тази ситуация. Например, ако се притеснява от инцидент в тоалетната, посочете мястото в училищната чанта, където ще има резервен чифт бельо.

6. Включете го в пазаруването

Помолете детето си да помогне с пазаруването за училище, за да може да участва активно в подготовката за първия ден. Например, да избере сам ученическите си принадлежности или да ви помогне да поставите етикети върху тетрадките му.

7. Обсъдете сутрешната рутина

Децата обичат рутините, тъй като помагат с предвидимостта и им дават чувство за сигурност, така че говорете за това как ще протича графикът за всяка училищна сутрин.

8. Планирайте специална дейност

С наближаването на първия учебен ден планирайте специална дейност за след училище, за да има какво да очаква с нетърпение. Например, отидете за млечен шейк или просто някъде, където двамата да си поговорите за това как е преминал денят.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама