6 начина да се справите със силно чувствително дете


6 начина да се справите със силно чувствително дете
Снимка: iStock/Guliver

Около 15-20% от децата, родени всяка година, са описани като силно чувствителни. Това означава, че те са изключително наясно със заобикалящата ги среда и реагират незабавно на най-различни ситуации. Въпреки че това не е нещо лошо, то изисква големи усилия и търпение от страна на родителите, за да поддържат психическата стабилност на детето (а и тяхната собствена). Ето как трябва да подходите спрямо тежките емоции на чувствителното дете.

1. Бъдете съпричастни и говорете с него

Ако детето ви има емоционални пристъпи на публично място, не се опитвайте да потискате чувствата му, като му кажете да спре да хленчи. Приемете тези емоции и говорете с детето си за тях. Седнете до него и се опитайте да разберете защо се чувства така, но не се опитвайте да предложите бързо решение. Това, което можете да направите, е да го научите как да работи с емоциите си, когато е на публично място, за да не създава неудобни ситуации.

2. Кажете му, че да има чувства е нормално

Много родители започват да влачат децата си някъде насаме, веднага щом започнат да плачат и да създават сцени. Правейки това, детето усеща, че емоциите му не са важни и че прави нещо лошо и нередно. Опитайте се да се свържете с малчугана и да покажете, че го подкрепяте, вместо да се държите така, както хората смятат, че е редно.

ЗАЩО НЯКОИ ЖЕНИ РАЖДАТ САМО МОМЧЕТА, А ДРУГИ МОМИЧЕТА

3. Покажете как изглежда отстрани

Силно чувствителните деца може да отблъскват другите деца с израженията си, без дори да осъзнават. Затова е важно родителите да демонстрират как изглежда този израз. Детето ви трябва да знае как изглежда, когато се разстрои или раздразни от някого. Това може да е притеснително в началото, но може да има страхотни резултати във времето.

Втората стъпка би била родителите да предложат алтернативни реакции. Уведомете го, че ако някое друго дете го дразни, може да се отдалечи и да поеме дълбоко дъх. Преброяването до 10 може също да помогне.

4. Бъдете търпеливи и предложете самостоятелно време

Много родители бързат да водят децата си на редица дейности, след като влязат в детската градина. Чувствителното дете обаче не харесва големи тълпи и активни занимания и предпочита да си стои повече вкъщи. Можете да прекарате време заедно, като четете и играете някакви игри, които му носят щастие.

5. Бавно помагайте да преодолее страховете си

Правенето на нещо извън зоната на комфорт е начин детето да преодолее страховете си. Това обаче е много деликатен процес, който трябва да се извършва постепенно и с голяма чувствителност. Удивително е колко бързо децата преодоляват страховете си, след като се използва правилният метод. Трябва обаче да се уверите, че детето не чувства, че това е наказание, защото е направило нещо нередно.

6. Домашен любимец може да помогне много

Доказано е, че домашните любимци са идеалните другарчета за силно чувствителни деца. Това е така, защото домашните животни обикновено са също толкова чувствителни и състрадателни като тях. За тях връзката с животно може да предложи разбирането, от което се нуждаят, в свят, който им се струва много странен, объркан и груб.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама