Защо някои жени раждат само момчета, а други – момичета?


Защо някои жени раждат само момчета, а други – момичета?
Снимка: iStock/Guliver

Докато броят на мъжете и жените е почти еднакъв, много семейства имат деца само от един пол. 60% от родителите в САЩ имат поне по 3 деца и наистина много често те са или само момчета, или само момичета. Ето и причините, които се крият зад това явление.

1. Полът се определя от бащата

Докато някои хора вярват, че полът на детето зависи от майката, защото тя е тази, която го носи, в действителност това е в ръцете на таткото. Тъй като сперматозоидите са носители на хромозоми, някои от тях носят X хромозоми за момичета, докато други носят Y хромозоми за момчета. Женската яйцеклетка пък има 2X хромозоми, затова полът на новороденото зависи от това кой сперматозоид я е оплодил първи.

3. Ако мъжът е под стрес, има по-голям шанс за момиче

Учените са открили някои фактори, които могат да повлияят на пола. Доказано е, че след стресиращи моменти, като природни бедствия, съотношението на половете се променя, като се раждат повече момиченца. Това може да се дължи на стреса, на който са били изложени бъдещите родители.

4. Диетата също оказва влияние

Доказано е, че яденето на определени храни увеличава шансовете за зачеване на момиче. Като например, намаляване на солта и ядене на много млечни продукти. От друга страна, майките, чиято диета е пълна с храна, богата на натрий и калий, са по-склонни да раждат момчета.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама