5 начина да научите детето си да се справя с нападките


5 начина да научите детето си да се справя с нападките
Снимка: iStock/Guliver

За съжаление, дразненето и тормозът се случват по-често, отколкото си мислим - в детската градина, на площадката, в училище. Възрастните обаче не осъзнават това през голяма част от времето. Може би детето ви се страхува или срамува да каже за всички “закачки”, но ако все пак дойде при вас с такъв проблем, ето какви адекватни мерки да предприемете.

1. Намерете нещо, в което детето ви наистина е добро

Можете да насърчите детето си да прави повече дейности, в които се справя добре и това ще го накара да се чувства по-уверено. Говорете за неговите постижения и му помогнете да изгради самочувствие.

6 НАЧИНА ДА СЕ СПРАВИТЕ СЪС СИЛНО ЧУВСТВИТЕЛНОТО ДЕТЕ

2. Кажете му, че е нормално да поиска помощ

Ако малчуганът ви е под 5-6 години, може да е трудно да отстоява себе си. Някои деца могат да го направят без проблем, но други са по-срамежливи и колебливи. Затова трябва да научите детето си, че няма нищо срамно да поиска помощ от учителката, например.

3. Изслушвайте го докрай

Говорете с детето си за случващото се в училище и го накарайте да се чувства чуто и разбрано. Самото знание, че сте там, за да му помогнете и да го подкрепите, може да бъде голямо облекчение. Опитайте се да не реагирате със силни емоции, защото детето ви може да спре да ви споделя от страх, че ще се разстроите. И не се опитвайте да намерите причина в поведението на детето си, за да обясните случващото се.

4. Назовете емоциите му

Независимо дали е подигравка, или тормоз, използвайте тези реални думи, когато говорите с детето си за случващото се в училище. Тези думи са много негативни и това дава възможност на децата да ги обвържат към определен тип поведение.

5. Практикувайте визуализация

Визуализацията може да бъде ефективна техника за подпомагане на детето ви да се справи с негативните емоции. Например, помолете го да си представи, че има щит около себе си, който не позволява на обидните думи да стигнат до него. Това ще му помогне да разбере, че това, което казват другите хора, не трябва да го наранява.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама