6 начина да възпитате емоционално интелигентно дете


6 начина да възпитате емоционално интелигентно дете
Снимка: iStock/Guliver

Много родители искат децата им да получават добри оценки, да са любознателни и успешни, но емоционалният коефициент често се пренебрегва. Всъщност, емоционалната интелигентност е изключително полезна - от това да постигнете успех в работата до справянето със стреса. Ето 6 неща, които могат да помогнат на вашето дете да овладее изкуството на емоционалната интелигентност.

1. Не избягвайте негативните емоции

Пренебрегването на негативните емоции или дори обвиняването на детето за изразяването им може да нанесе много вреди. Вашият укор или безразличие може да ги накара да се почувстват уплашени от силата на емоциите. По-добре е да разрешите проблема, вместо да се преструвате, че всичко е наред.

8 НЕЩА, КОИТО ДЕЦАТА НАСЛЕДЯВАТ ОТ БАЩИТЕ СИ

2. Практикувайте активно слушане

Задълбочените разговори са съществена част от преподаването на емоционална интелигентност. Участвайте активно в диалога, използвайте езика на тялото си и разберете посланието. Когато практикувате активно слушане, детето се чувства обичано и по-уверено.

3. Научете го как да се справя с проблеми

Важно е да научите детето си да се справя с проблем, вместо да изпада в истерия. Въпреки че е важно да разпознаваме емоциите, няма смисъл да се задълбочаваме в тях. След като ги валидирате, преминете нататък. Насърчете детето да помоли за помощ и му дайте автономията, за която всички деца копнеят.

4. Използвайте игра с преструване

Под формата на игра детето може да научи всички необходими социални умения. Проявете въображение и разиграйте различни социални и емоционални роли, за да научите детето как да проявява съпричастност. Престорената игра помага да се изследват чувствата, учи на творчество, но и дава разбиране за перспективите на другите хора.

5. Накарайте детето да изразява гнева безопасно

Понякога на децата им е трудно да се справят с разочарованието, което често води до агресивни епизоди. В този случай ги научете как да се отърват здравословно от стреса. Например, удряне на възглавница, тропане с крачета и тичане са по-добра алтернатива от това да удари някого или да счупи неща.

6. Научете го да разпознава дразнители

Разберете какво го ядосва или натъжава. Сред най-честите причини за разочарование са неочаквани промени, нови социални ситуации и липса на търпение като цяло. Има и някои физически фактори, като глад или умора.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама