5 неща, които всяко 5-годишно дете трябва да знае


5 неща, които всяко 5-годишно дете трябва да знае
Снимка: iStock

5 години! Ключова възраст. Началото на предучилищната възраст и край на ерата на „малко дете“. С този преход идва много умствено и емоционално развитие, както и възможност за повече независимост и отговорност. Кривата на обучение е стръмна на тази възраст, така че е идеалният момент да научите децата на няколко основни неща.

НАВИЦИ НА РОДИТЕЛИТЕ, КОИТО ОТГЛЕЖДАТ ЩАСТЛИВИ ДЕЦА

Децата под 5 години могат да следват инструкции, но след това започват да разбират причините, поради които съществуват прости правила за безопасност. Това означава, че те осъзнават последствията от нарушаването на тези правила. Важен баланс, който трябва да постигнете – да бъдете директни относно сериозността, без да внушавате твърде много страх. Ето кои са 5-те ключови точки, които всяко 5-годишно дете трябва да знае:

Основна лична информация

На тази възраст децата трябва да знаят името и фамилията на своите родители. Телефонният номер също трябва да попада в категорията на основната лична информация. Истински бонус е, ако малчуганите знаят своя точен адрес. Един от начините да научите това е да създадете песен, която да съчетава тази информация. Всички сме учили азбуката чрез песен, нали?! Използването на мелодия, която децата вече познават, ще им помогне не само да научат, но и да запомнят важните подробности.

Какво да правят, ако се изгубят

Да, 5-годишните деца трябва да имат изградено чувство за опасност от непознати, но като родители трябва да им дадем възможност да идентифицират „безопасни“ такива, ако се изгубят или се нуждаят от помощ. Ако дете се изгуби или отдели от своя родител, то трябва да потърси „друга майка или татко“ с дете и да ги помоли за помощ.

Да изчакват пътниците да слязат от градския транспорт

Децата на 5 години се вълнуват, когато чуят идването на метрото или трамвая. Обяснете на вашите малчугани, че могат да влязат само, ако пътниците вече са слезли. Преминаването към „защо“ зад това правило може да помогне за тяхното разбиране как функционират нормите в едно общество.

Да помагат с прости задължения

Когато децата минат 4, те започват да се утвърждават и да проявяват независимост. След 5 тази характеристика става още по-изявена и ще забележите, че те все по-често предлагат да ви помогнат с определени дейности. Страхотно е да включите децата си в домакинска работа и да им дадете лесни задължения, за да могат да изпитват чувство на гордост, когато се сетят или справят сами – да подредят продуктите в хладилника, да заредят пералнята по цветове и т.н.

Да се обадят на 112 при спешни случаи

Децата на пет години трябва да знаят как и, което е по-важно, кога да се обадят на 112. Най-добрият начин да се уверите, че знаят какво правят е да им покажете физически как да получат достъп до мобилния ви телефон за спешно повикване, без да се притеснявате за парола или Face ID.

Трябва също така да обсъдите много прости и ясни сценарии, при които обаждането на 112 би било оправдано, за да разберат кога е необходимо. Използвайте конкретника в примерите си, като например „ако си при баба и тя падне и не ти отговаря, когато я питаш дали е добре, какво трябва да направиш?“

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама