Ценностите, които да предадем на своите деца


Ценностите, които да предадем на своите деца
Снимка: iStock

Семейството е решаващ фактор за формирането на всички нас като личности. Семейството е това, което определя основните ценности, които определят нашата бъдеща идентичност и връзката ни със света.

По правило именно в семейството се научаваме да осъзнаваме кои сме и какво искаме. Тук се формира отношението ни към реалния свят и към хората, които живеят в него. И няма значение дали нашето семейство е само с един родител или приемни родители. Хората, които ни заобикалят в първите години на развитие, оставят незаличим отпечатък върху душата. Те залагат основните стойности, на които никой друг не може да ни научи истински.

Любов към живота – трябва да е завинаги

Във всеки от нас има две тенденции. Едната към живота, а другата към смъртта. Животът и смъртта не са само биологични състояния. Животът е свързан с движение, промяна и растеж. Междувременно смъртта означава точно обратното: състояние на пасивност и застой.

Именно в ранна детска възраст е заложена посоката на нашите мисли и действия. Тоест, въпросът е каква тенденция ще изберем, как да „летим” в този живот. Ако имате късмет да имате семейство, в което преобладава склонността към живот, тогава е по-вероятно да станете същите. И това изобщо не е свързано с това, което ще ви кажат или как ще ви преподават. Предава се на ниво любов. Така винаги ще избирате живота и всичко свързано с него: мечтайте, търсете, наслаждавайте се, живейте. Това обаче не означава, че човек, който расте и се развива в по-неблагоприятни условия, не може да развие любов към живота. И също не означава, че ако човек избира любов, тогава той никога няма да бъде победен от тенденции към смърт (пасивност, застой и др.). Но все пак отглеждането в семейство с положителна склонност към живота е огромно предимство.

ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА КРЕЩИМ НА ДЕТЕТО СИ

Уважение

Когато говорим за авторитет, нямаме предвид строги команди или заповеди, които трябва да се следват незабавно. Става дума за истинските власти: хора или институции, които са източници на законна и рационална власт. Тоест, за тези, които наистина трябва да бъдат уважавани. Освен това това уважение не означава сляпо подчинение. Това е съвсем различно: признаване на по-висок йерархичен статус на човек или институция поради определени обстоятелства (възраст, опит, знания и т.н.)

Уважението към авторитета е една от ценностите, които се възприемат в семейството. Именно този модел на отношение към властите родителите могат да предадат. Ако можем да научим децата на разумна дисциплина и да насаждаме правилните ценности и убеждения, те ще научат главното в живота ни - уважението към опита на другите хора.

Самоконтрол на емоциите

Родителите са учители, които работят денонощно, дори и да не са наблизо. Техният пример не са само думите или командите. Децата основно приемат поведението, което виждат около себе си и го имитират.

Децата все още имат много хаос в главите си, защото тепърва започват да отварят емоциите си и следователно нямат значителен контрол над тях. Но ако в момента на среща с този хаос детето усеща подкрепата и спокойствието на възрастните, тогава се научава да се приспособява и ограничава неконтролираните си реакции. С течение на годините този модел на поведение става доминиращ.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама