Здравословни навици назаем от японските родители


Здравословни навици назаем от японските родители
Снимка: iStock

Япончетата са едни от най-здравите деца в света. Това се дължи на 7 навика, на които японците дължат и дълголетието си. Те са лесни за спазване и спокойно може да ги прилагате и вие:

Изобилие на физически занимания

98,3% от японските деца ходят на училище пеша или с колело, което им гарантира поне 60 минути дневно приятна физическа активност, което им помага да избегнат риска от напълняване. С това Япония е сред 10-те държави с най-нисък показател в света (3,7%). Според СЗО подходящите упражнения имат голямо значение за здравословното развитие на костите, мускулите, ставите и сърдечно-съдовата система.

Балансиран размер на порциите храна

Порциите в японски стил нямат нищо общо с препълнените чинии, познати в Западния свят. Добър японски навик е сервирането в малки съдове, което казва на мозъка, че порциите са големи, без това да е така.

Здравословна кухня

Японският начин на хранене е доказано здравословен. Причината е, че комбинира качествени хранителни вещества: много ориз, риба, плодове, зеленчуци, тофу, бобови растения и пълнозърнести продукти. Какво по-добро от това!

Умереност, гъвкавост и радост от храненето заедно

Диетологът Томоми Такахаши от детска ясла Каджи сакура в Хокайдо препоръчва храненето да бъде спокойно и в хармонична атмосфера, за да може детето да се отпусне и почувства комфортно. Когато сядаш на масата, следва да му покажеш удоволствието от храненето, а не да се храниш, за да живееш.

Здравословен семеен начин на живот

Важно е да осигурите на детето семейна среда, в която се уважава не само здравословния избор на храна, но се поддържа и здравословен начин на живот. Класически пример за такъв начин на живот е включването на децата в приготвянето на храна, създаването на положителна атмосфера по време на семейните вечери и т.н. Това ги предпазва от наднормено тегло.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама