6 детски лоши навика, за които сме виновни ние


6 детски лоши навика, за които сме виновни ние
Снимка: iStock/Guliver

Може да се опитвате да убедите другите, че вашето дете има най-добрите маниери в света. Но ако допускате грешки в неговото отглеждане, те ще се проявяват много видимо в определени ситуации.

1. Прекъсва другите

Казването на "Не прекъсвай!" не върши работа. Научете детето си да чака за неговия ред в разговора - по време на вечеря или когато говорите с колега по телефона. Например, преди да се обадите на някого, кажете на детето си: "Ще говоря сега по телефона и не трябва да ме прекъсваш. Ще приключа разговора, когато дългата стрелка на часовника стигне тази цифра."

2. Пипа стоки в магазина и иска да му ги купите

Важно е за детето ви да се научи, че не може да откликвате на всяко негово желание, тъй като не може да купите всичко, което се продава. Бъдете подготвена преди пазар. Направете заедно списък (нарисувайте продуктите, ако детето ви не може още да чете). Оставете то да следва списъка в магазина, за да се почувства отговорно.

3. Не казва мили думи

Колкото по-рано започнете да учите детето ви да се държи възпитано, толкова по-добре. Въпреки това, някои разбират това по-лесно, докато на други им трябва повече време. Покажете на детето си магията на милите думи - не правете нищо, което поиска, докато да изрече "Моля". Казвайте "Здравей", "Чао" и "Благодаря" първи, без да очаквате детето ви да си спомни, че трябва да го направи.

4. Не знае кога да спре

На детето му е трудно да разбере, че има информация, която не трябва да споделя с другите. То не познава срама и неудобството. Също така няма опит какво се случва, когато казва грешните думи в грешното време. Родителите, от друга страна, са наясно. Опитайте се да му представите идеята за "домашна тайна", имайки предвид всички неща, които не трябва да казва пред други хора.

5. Страхува се да не бъда до вас

Детето расте прекалено уплашено да се отдели от родителите си, когато те поставят бариери между тях и обичайните дейности. Когато се опитвате да го предпазите прекалено много, то си мисли: "Ако се пусна по пързалка, ще падна и ще си скъсам дрехите... по-добре да избера безопасното".

6. Тормози други възрастни

Ако едно дете лесно може да започне разговор с непознат човек, това е знак на доверие в семейството. Освен това, може да значи, че то не знае, че възрастните могат да имат и други интереси. Показателен пример за това е, когато родителите не могат да правят това, което искат, или имат нужда, защото се опитват да прекарват цялото си време с своя малчуган. Не е изненада, че такова дете не може да си представи други хора да искат нещо друго, освен това, което желаят самите те.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама