6 начина да поставите граници на свекърва си


6 начина да поставите граници на свекърва си
Снимка: iStock/Guliver

Много млади семейства страдат от лоши отношения със свекървата или тъщата. И когато се случи нещо подобно, най-много страда връзката между бабите и техните внуци. Причините са няколко – свекървите имат проблеми с приемането на нов член в семейството, ревност, неуважение от страна на снахата и т.н. Враждебната среда обаче няма да помогне за семейния мир, така че днес ще ви представим 6 начина да поставите граници за свекърва си още в началото.

1. Изразете чувствата си отрано

Когато се появи дете, съвсем естествено е свекърва ви да иска да посещава по-често. Това обаче може да не е идеален вариант за вас и ще трябва да споделите чувствата си. Може би е най-добре партньорът ви да започне разговора и да ѝ обясни защо не може да гостува всеки ден или когато пожелае.

2. Включете партньора си в домакинството

Вярно е, че мъжете не винаги отделят време за домакински задължения и не са много добре подготвени, когато се появи дете. В много от тези случаи те вероятно ще получат съвети от майките си и ще ги предадат на жените си.

За да избегнете сблъсък на идеи, най-добре е и двамата партньори да знаят точно какво правят по отношение на къщата и детето. По този начин е по-лесно да се определят съвместни граници за всички, даващи насоки и съвети, без да се създават недоразумения.

3. Не започвайте състезание

Майките си мислят, че познават и обичат децата си повече от всеки на света. Ето защо те често се противопоставят на снаха си в много различни области. Трябва обаче да внимавате да не попаднете в този капан и да започнете състезание със свекърва си.

Би било още по-добре, ако насърчите съпруга си да прекарва повече време само с родителите си. Това ще накара майка му да се почувства по-сигурна, че връзката им няма да избледнее.

4. Създайте график за разговори или седмични срещи

Ако свекърва ви иска да посещава дома ви в произволно време, с партньора трябва да се споразумеете за график и да уведомите майките си за това. Това може да бъде кафе всяка неделя или няколко видео разговора през седмицата. Каквото и да решите, трябва да го заявите ясно.

5. Не се страхувайте да кажете „не“

Както с всеки друг човек, научете се да казвате „не”, вместо да правите неща от учтивост. Когато намерите своя собствен комфорт в тези отношения, ще ви бъде по-лесно да намерите „златна среда”.

6. Ако нищо не работи, помислете за семейна терапия

Ако нищо от горното не действа и свекърва ви все още нахлува в живота ви, както и когато пожелае, трябва да помислите за групова терапия. И не забравяйте, че мъжете знаят по-добре от всеки друг как да говорят с майка си и тяхната дума ще бъде взета под внимание доста повече от вашата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама