6 неща, които всеки самотен родител трябва да знае


6 неща, които всеки самотен родител трябва да знае
Снимка: iStock

Отглеждането на деца е достатъчно трудно с двама родители в уравнението, така че е истинска загадка как някои хора се справят самостоятелно без партньор. Ако вашето приключение на самотен родител е започнало скоро, ето кои са нещата, които трябва да знаете на всяка цена.

1. Да си самотен родител е много повече от това да си сам

Някои хора си мислят, че самотното родителство е същото като всеки друг тип родителство, само че се извършва самостоятелно. Не е така. Да си сам и да си родител е много повече от това да си сам родител. Вие се грижите не само за себе си, но и за друг с единичен доход. Няма такова нещо като време за себе си. Да си болен не е опция. Намирането на качествена и достъпна помощ изглежда невъзможно. Чувствате се като бреме, когато трябва да помолите приятел или член на семейството за помощ, защото въпреки че вината не е ваша, че сте самотен родител, определено не е и тяхна.

Вижте още: 6 начина да НЕ възпитате нарцистично дете

2. Не сте самотен родител, ако партньорът ви работи много

Когато женените родители се оплакват, че съпругът им работи през голяма част от времето и се сравняват със самотни родители, това може да предизвика гняв. Когато имате партньор, дори ако той е вкъщи само през уикендите, все пак е до вас в даден момент. Техният доход също допринася за вашия дом. Имате на кого да разчитате вечер, за да си вземете дълга вана, например. Когато сте самотен родител, няма друг човек, който да е отговорен и да помага с грижите и всичко останало.

3. Успехът и провалът са си само ваши

Понякога най-трудната част е натискът да го направите правилно. Когато нещо се обърка, виновните сте вие. Трябва да плачете на собственото си рамо, докато се опитвате да намерите решение. Когато нещо върви както трябва, няма с кого да го отпразнувате, така че не винаги изглежда толкова грандиозно.

4. Самотните бащи имат други проблеми

Никълъс Демски, баща на едно дете и писател, който документира пътуванията си с малката си дъщеря на своя сайт thesingledadnomad.com, казва, че е измислил няколко глупави игри с дъщеря си, за да се справи с много интересен проблем.

Той казва: „Като самотен баща се боря с обществените тоалетни и душове. Дъщеря ми е твърде малка, за да използва женските съоръжения сама, така че играя с нея игра, която наричаме „Не гледай дупетата!“ Просто се уверявам, че тя покрива очите си в неудобни ситуации.

Вижте още: Казването на тези 4 неща само прави децата ви по-гневни

5. Децата стават по-бързо независими

Един от позитивите на това да си самотна майка е, че децата стават по-независими. Детето е напълно наясно, че е невъзможно да получи 100% от цялото ви внимание. Осъзнаването на това го кара да стане много по-самостоятелно.

6. Можете много повече отколкото си мислите

За много майки идеята да бъдат самотни родители ги кара да изтръпват. Трина Дай, самотна майка и блогър, казва, че е намерила ново чувство на увереност, когато е останала необвързана. Тя казва:

„Останах в много нещастен брак по-дълго, отколкото трябваше, защото смятах, че ще е по-добре за децата ми. Тогава се замислих какво искам за тях и осъзнах, че не е това. Мислех, че да си самотна майка ще бъде най-трудната работа на света. Бях права за това, но това, което не осъзнавах, беше, че съм повече от способна. Намерих сила, която не знаех, че имам. Трудно е и често ме е страх, но винаги намирам решение. И с всяко решение ставам по-силна.”

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама