6 начина да НЕ възпитате нарцистично дете


6 начина да НЕ възпитате нарцистично дете
Снимка: iStock

Нарцисистът е майстор на манипулацията. Той знае уязвимите ви места и нанася удар по тях. Дори ако умеете да водите разговор прекрасно и да намирате решения, които биха удовлетворили и двете страни, надали ще намерите общ език. Разбира се, няма майка на света, която би се радвала да възпита дете с подобен проблем. 

Въпреки че трябва да се проведат повече клинични изследвания за произхода на нарцисизма, спокойно можем да използваме това, което знаем, за да насочим по-добре нашите родителски практики в правилната посока. Ето няколко лесни за следване стъпки, които ще ви помогнат.

Вижте още: 10 черти на нарцистичните майки, с които съсипват живота на децата си

1. Не бягайте от негативните емоции

Пренебрегването на негативните емоции или дори обвиняването на детето за изразяването им може да нанесе много вреди. Вашият укор или безразличие може да ги накара да се почувстват уплашени от силата на емоциите. По-добре е да разрешите проблема, вместо да се преструвате, че всичко е наред.

2. Правете разлика между здравословна похвала и прекомерно надценяване

Предлагайте емоционално утвърждаване, като същевременно оставяте място за критично мислене и уважение към другите. Оказва се, че надценяването на родителите и разглезването на детето, а не липсата на родителска топлина, могат да бъдат катализатор за развитието на нарцистични черти. Винаги, когато е възможно, насърчавайте здравословните похвали и емоционалното утвърждаване. Важно е обаче да не поставяте детето си на пиедестал и да го карате да се чувства привилегировано или да го карате да се чувства по-висше от другите. 

Вижте още: 7 съвета как да се справите с избухливо дете

3. Научете го как да се справя с проблеми

Важно е да научите детето си да се справя с проблем, вместо да изпада в истерия. Въпреки че е важно да разпознаваме емоциите, няма смисъл да се задълбочаваме в тях. След като ги валидирате, преминете нататък. Насърчете детето да помоли за помощ и му дайте автономията, за която всички деца копнеят.

4. Използвайте игра с преструване

Под формата на игра детето може да научи всички необходими социални умения. Проявете въображение и разиграйте различни социални и емоционални роли, за да научите детето как да проявява съпричастност. Престорената игра помага да се изследват чувствата, учи на творчество, но и дава разбиране за перспективите на другите хора.

5. Накарайте детето да изразява гнева безопасно

Понякога на децата им е трудно да се справят с разочарованието, което често води до агресивни епизоди. В този случай ги научете как да се отърват здравословно от стреса. Например, удряне на възглавница, тропане с крачета и тичане са по-добра алтернатива от това да удари някого или да счупи неща.

6. Помогнете му да развие чувство за отговорност

Нарцистичните хора обикновено не поемат отговорност за действията си и последствията от тях, особено ако са негативни. Ето защо обучението на децата ви от собствените им грешки или лошо поведение, може да помогне да поемат отговорност за грешките си и да смекчат тази нарцистична характеристика.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама