Как да си отгледате ориз вкъщи


Как да си отгледате ориз вкъщи
Снимка: iStock

Оризът е една от най-старите и най-почитаните храни на планетата. В Япония и Индонезия, например, оризът има свой Бог. Тази култура изисква тонове вода плюс горещи, слънчеви условия, за да расте. Това прави засаждането на ориз невъзможно в някои райони, но можете да отглеждате свой собствен ориз у дома.

Отглеждането на ориз у дома се извършва в контейнер, така че е необходимо само малко пространство, освен ако не решите да наводните задния двор.

Вижте още: Как да засадите доматите, така че да се хванат

Засаждането на ориз е лесно, но да го накарате да расте е предизвикателство. В идеалния случай се нуждаете от поне 40 непрекъснати дни на топли температури над 21 градуса. Тези от вас, които живеят на юг, ще имат най-голям късмет, но останалите също могат да опитат на закрито и под осветление, ако е необходимо.

Първо, трябва да намерите един или няколко пластмасови контейнера без дупки. След това или купете оризови семена или пък дългозърнест кафяв ориз от магазин за насипни храни. Най-добър е органично отгледаният ориз, който не е бял.

Напълнете пластмасовия контейнер 15 см пръст за саксии. Добавете вода до 5 см над нивото на почвата. Добавете шепа дългозърнест ориз. Оризът ще потъне в калта. Дръжте на топло, слънчево място.

Вижте още: 4 трика за отглеждане на пищни и красиви рози

Оризовите растения не се нуждаят от прекалено много грижи от тук нататък. Поддържайте нивото на водата на 5 см. Когато оризовите растения са високи 12,5-15 см, увеличете дълбочината на водата до 10 см. След това оставете нивото на водата да спадне от само себе си за определен период от време. В идеалния случай, докато ги приберете, растенията вече не трябва да са в застояла вода.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама