Как да засадите доматите, така че да се хванат


Как да засадите доматите, така че да се хванат
Снимка: iStcok

Доматите отдавна са едни от най-популярните зеленчуци за отглеждане. Те не заемат много място, могат да се отглеждат в контейнери и обикновено дават много плодове. Те могат да бъдат намерени в огромен брой форми и цветове, включително хибридни сортове домати.

Отглеждането на домати в зеленчуковата градина е често срещано, но за да получите добра реколта има няколко неща, които трябва да имате предвид. След пресаждането на млади растения до окончателното им място за отглеждане обикновено отнема от 60 дни до повече от 100 дни, преди да можете да приберете реколтата.

Първо, трябва да съобразите дали вашият климат е подходящ за отглеждане на домати. Те растат най-добре, когато температурата е между 18 и 29 градуса през деня. Те спират да растат, ако е прекалено топло и температурата надмине 35 градуса.

4 трика за отглеждане на пищни и красиви рози

Добре е да стартирате растенията си на закрито и да ги трансплантирате, когато времето се затопли, без опасност от замръзване.

Когато избирате домати за своята градина, е добре да се запознаете и с разликата между детерминантните домати и индетерминантните домати. Детерминантните доматени растения спират да растат на определена височина, докато индетерминантните сортове продължават да растат и дават домати през целия вегетационен период.


Доматените растения обикновено се започват на закрито шест до осем седмици преди последната дата на слана. Когато температурата на почвата достигне 15 градуса, значи е време за трансплантиране. Почвата трябва да е дренирана и богата на хранителни вещества.

Вижте още: Ето как да си отглеждате ягоди на балкона (ВИДЕО)

Дори почвата ви да е идеална за засаждане на домати, не забравяйте, че те са топлолюбиви растения. Засаждането на голяма дълбочина, където почвата е по-хладна, забавя растежа им, което прави страничното засаждане по-оптимален избор. За най-добри резултати заложете на 7-8см дълбочина и страничен наклон. 

Ето няколко бързи съвета как да започнете, ако сте начинаещ градинар:

- Изберете място, където доматите ще получават пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина на всеки ден.

- Преди засяване подгответе почвата. Изкопайте камъни, плевели и корени и добавите компост към нея. Добра идея е да добавите и органичен тор, ако искате да увеличите добива на доматени растения.

- Разстелете семената върху почвата, на разстояние около 2,5 см от всеки ъгъл до ъгъл.

- Поливайте редовно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама