Как да си отгледате домати у дома


Как да си отгледате домати у дома
Снимка: iStock

Обичате ли да си похапвате домати? Не сте сами - доматите са център в градините на много хора. Освен че са вкусни и сочни, те са пълни с антиоксиданти и витамини. Тъй като доматите – официално известни като Lycopersicon esculentum – имат репутацията, че растат най-добре през по-топлите сезони, може би се чудите дали можете да отглеждате домати и на закрито. Е, можете, ето как!

За да отгледате успешно домати в домашни условия, трябва да предвидите достатъчно пространство за растеж на кореновата топка, връзване, за да се поддържа растението изправено, добър въздушен поток и подрязване, редовно поливане и подхранване и слънце, разбира се.

1. Засаждане

Сортът семена, които засадите, ще окаже голяма разлика в начина, по който ще виреят в дома ви. Ако нямате място или големи контейнери, изберете детерминантен или градински сорт.

-Поливайте растението редовно (колкото е необходимо, за да поддържате почвата влажна).

- Подрязвайте всички странични издънки между главното стъбло и страничните стъбла, за да пренасочите енергията към производството на домати и да предпазите растението от прерастване. Подрязването също ще помогне за получаване на по-големи плодове, тъй като новите издънки цъфтят много, но без домати.

Вижте още: 4 груби грешки при отглеждането на хортензии

2. Осветление

Доматените растения изискват доста слънце, за да растат правилно и трябва да се поддържат при температура над 20 градуса. Ако вашият дом не получава най-добрата пряка слънчева светлина, ще трябва да осветявате доматените растения в продължение на 16 до 18 часа на ден, за да сте сигурни, че получават достатъчно „слънце“ на закрито. В случай, че имате слънчев прозорец или балкон, доматите ще се нуждаят от осем до 10 часа пряка слънчева светлина.

3. Опрашване

За да могат растенията да дават плодове, те също се нуждаят от опрашване. Без пчели и вятър, за да свършите работата, ще трябва да подпомогнете процеса, като използвате малка четка за боядисване, за да прехвърлите цветен прашец от цвете на цвете, или използвате осцилиращ вентилатор, за да насърчите полените да пътуват.

4. Беритба на домати на закрито

Когато повечето сортове домати се превърнат от зелени в червени и започнат леко да омекват на допир, те са готови за прибиране на реколтата. Можете допълнително да проверите зрелостта на доматите, като ги стиснете леко, за да проверите тяхната твърдост.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама