Страхотни ползи за здравето от суровия доматен сок


Страхотни ползи за здравето от суровия доматен сок
Снимка: iStock

Доматеният сок може да се консумира както директно, така и да се добавя към различни ястия. Той е изключително полезен и днес ще ви представим основните му ползи:

Превенция на рак

Ликопен и други каротеноиди в доматения сок понижават риска от различни видове рак, включително рак на белия дроб, рак на гърдата и рак на простатата.

Предпазва от сърдечни заболявания

Ликопенът подобрява здравето на сърдечно-съдовата система.

Здрави кости

Доматите съдържат витамин К, един от най-важните витамини, свързани с костното здраве. Витамин К активира остеокалцин, който е отговорен за закотвяне на калций вътре в костите.

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ ХАПВАНЕТО НА МАЛИНИ

Детокс на черния дроб и бъбреците

Доматеният сок подобрява наличието на сяра и хлор в бъбреците и черния дроб, а те от своя страна пречистват кръвта.

Доматеният сок е с естествено съдържание на хлор, който подобрява функционирането на бъбреците и черния дроб. А сярата защитава от гъбични, бактериални и вирусни инфекции.

Подобрява зрението

Витамин А в доматите помага за подобряване на зрението, както и за предотвратяване на нощна слепота и макулна дегенерация. Много проблеми със зрението се дължат на отрицателните ефекти на свободните радикали, а витамин А е мощен антиоксидант.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама