10 добри причини да си похапвате домати по-често


10 добри причини да си похапвате домати по-често
Снимка: iStock/Guliver

Доматите са плодове, които са приети за зеленчуци и често се използват за приготвянето на много и разнообразни ястия. Този масово употребяван плод предоставя много хранителни ползи за здравето и е предпочитан в много култури.

1. Засищаща храна

Доматите имат високо съдържание на вода и затова са идеална, засищаща храна. Доматите със съдържанието си на вода овлажняват кожата и я поддържат здрава и блестяща.

2. Високо съдържание на витамини и хранителни вещества

Една порция домати предоставя почти 20 процента от необходимия дневен прием на витамини за поддържането на доброто здраве. В доматите се съдържат всички важни хранителни вещества за функционирането на човешкото тяло, което е още една от ползите от яденето им в сурово и обработено състояние.

3. Контролират дейността на сърцето

Тъй като са с богато съдържание на калий, доматите, или по-точно един домат, предоставя около 237 мг. калий, който е полезен в контролирането на сърдечния пулс и помага за предпазване от сърдечни заболявания и инфаркти.

4. Предотвратяват очни заболявания

Витамин А, флавоноидните витамини В комплекс, тиамин, фолиева киселина, ниацин и др. в доматите помагат в лечението на кожата и на очни заболявания.

5. Високо кръвно налягане

Доматите са силно заредени с минерали и хранителни вещества и предпазват тялото от високо кръвно налягане и от повишен холестерол.

СТРАХОТНИТЕ ПОЛЗИ НА ДИНЯТА

6. Полезни са за костите и зъбите

С високото си съдържание на калций, доматите укрепват костите и формирането им в тялото. Те са полезни и за поддържането на здравето на зъбите.

7. Снижават свободните радикали

Някои от флавоноидните антиоксиданти като ликопен и зеаксантин са най-известни с това, че противодействат на свободните радикали.

8. Противораково действие

Антиоксидантното действие на този плод помага и за предпазване от нежелани реакции в белите дробове, дебелото черво и гърдите. Антиоксидантите помагат в лечението на рака като предотвратяват канцерогенните реакции в тялото, които те спират като блокират по-нататъшното разпространение на свободните радикали.

9. Спомагат за възстановяването на клетките и за изграждането на мускулите

Доматите са естествено богат източник на полезни за възстановяването на клетките и за изграждането на мускулите протеини.

10. По-малко съдържание на мазнини

Други основни хранителни вещества в доматите включват 4 грама въглехидрати, 1 грам протеини, 18 калории и 0 грама наситени мазнини. Този зеленчук може да се яде в значителни количества заради ниските нива на калории в тях.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама