10 добри причини да си похапвате домати по-често


10 добри причини да си похапвате домати по-често
Снимка: iStock/Guliver

Доматите са плодове, които са приети за зеленчуци и често се използват за приготвянето на много и разнообразни ястия. Този масово употребяван плод предоставя много хранителни ползи за здравето и е предпочитан в много култури.

1. Засищаща храна

Доматите имат високо съдържание на вода и затова са идеална, засищаща храна. Доматите със съдържанието си на вода овлажняват кожата и я поддържат здрава и блестяща.

2. Високо съдържание на витамини и хранителни вещества

Една порция домати предоставя почти 20 процента от необходимия дневен прием на витамини за поддържането на доброто здраве. В доматите се съдържат всички важни хранителни вещества за функционирането на човешкото тяло, което е още една от ползите от яденето им в сурово и обработено състояние.

3. Контролират дейността на сърцето

Тъй като са с богато съдържание на калий, доматите, или по-точно един домат, предоставя около 237 мг. калий, който е полезен в контролирането на сърдечния пулс и помага за предпазване от сърдечни заболявания и инфаркти.

4. Предотвратяват очни заболявания

Витамин А, флавоноидните витамини В комплекс, тиамин, фолиева киселина, ниацин и др. в доматите помагат в лечението на кожата и на очни заболявания.

5. Високо кръвно налягане

Доматите са силно заредени с минерали и хранителни вещества и предпазват тялото от високо кръвно налягане и от повишен холестерол.

СТРАХОТНИТЕ ПОЛЗИ НА ДИНЯТА

6. Полезни са за костите и зъбите

С високото си съдържание на калций, доматите укрепват костите и формирането им в тялото. Те са полезни и за поддържането на здравето на зъбите.

7. Снижават свободните радикали

Някои от флавоноидните антиоксиданти като ликопен и зеаксантин са най-известни с това, че противодействат на свободните радикали.

8. Противораково действие

Антиоксидантното действие на този плод помага и за предпазване от нежелани реакции в белите дробове, дебелото черво и гърдите. Антиоксидантите помагат в лечението на рака като предотвратяват канцерогенните реакции в тялото, които те спират като блокират по-нататъшното разпространение на свободните радикали.

9. Спомагат за възстановяването на клетките и за изграждането на мускулите

Доматите са естествено богат източник на полезни за възстановяването на клетките и за изграждането на мускулите протеини.

10. По-малко съдържание на мазнини

Други основни хранителни вещества в доматите включват 4 грама въглехидрати, 1 грам протеини, 18 калории и 0 грама наситени мазнини. Този зеленчук може да се яде в значителни количества заради ниските нива на калории в тях.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама