7 съвета как да се справите с избухливо дете


7 съвета как да се справите с избухливо дете
Снимка: iStock

Избухливостта е много често срещана сред децата на възраст между 1 и 3 години. Това обикновено е начин детето да покаже емоциите си и може да се прояви чрез писъци, удари и дори задържане на дъха. Това е така, защото малчуганите на тази възраст нямат способността да изразят разочарованието си с думи и в ръцете на родителите им е да се справят с проблема и да ги накарат да се чувстват в безопасност и спокойни.

Предлагаме ви няколко съвета, които може да се окажат точно това, от което се нуждаете в моментите, когато детето ви избухва.

1. Нека да реве

Да се опитвате да прекратите избухването по-бързо с безполезни методи, като например да крещите на детето, не е ефективно. По-добре е да го оставите да вика и плаче, да оставите нещата да се успокоят сами. След като детето приключи с избухването си, то ще започне да се чувства много по-добре и думите ви ще имат повече смисъл. Можете също така да проведете по-продуктивна дискусия с детето си относно чувствата му и какво го е раздразнило.

Вижте още: Презадоволявате ли децата си? Задайте си тези 4 въпроса

2. Прекратете ситуацията, ако станат агресивни

Викането, плачът и удрянето на краката им по земята са много различни от агресивността, при която могат да започнат да удрят, хапят или хвърлят неща. За такъв тип поведение можете незабавно да заведете детето на тихо място, ако сте на обществено място. Ако сте у дома, можете да се доближите до него и да му обясните с твърд, но не ядосан тон, че не е добре да става толкова агресивно. Може да ви се ядосва колкото си иска, но физическото състояние е напълно неприемливо.

3. Грабнете вниманието им с нещо друго

Децата обикновено задържат вниманието си за много кратко, което означава, че това, което ги притеснява сега, може да бъде забравено за няколко секунди. Така че, ако те правят сцена в магазин, защото искат да им купите нещо, можете да ги разсеете с нещо друго. Можете или да им дадете предмет или играчка, които знаете, че ще харесат, или можете да им покажете нещо в магазина, което може да представлява интерес. Най-добре е да не създавате сравнения между вашето дете и други деца, които са тихи по това време.

Вижте още: 5-те най-големи грешки на родителите, с които провалят децата си

4. Предложете алтернатива, за да ги успокоите

Децата често искат да правят неща, които възрастните знаят, че са опасни, но децата не разбират това. Те се чувстват така, сякаш им пречите да постигнат нещо, което наистина желаят. Така че, вместо да им крещите да не правят нещо, можете да им предложите подобна алтернатива, която ще бъде нова цел за постигане. Това може да бъде по-безопасна версия на това, което искат да направят, и можете да планирате тази нова дейност, така че те да имат какво да очакват.

5. Предупредете ги предварително

Едно нещо, което децата не харесват, е когато внезапно прекратявате времето им за игра, когато нямат представа, че е време да тръгват. Не можете просто да им кажете, че тръгвате след 10 минути, тъй като те нямат усещане за време в този момент. Това, което можете да направите вместо това, е да им обясните, че могат да изиграят още 2 кръга от играта си и след това ще си тръгнете. Това е нещо, което те могат да разберат и вероятно ще уважат, независимо колко много искат да останат за по-дълго.

6. Не го приемайте лично

Една от най-честите фрази, които децата казват, когато са разстроени от възрастните, е "Мразя те!". И въпреки че е много лесно да се обидите и да се нахвърлите срещу тях, това очевидно е грешният начин. Те наистина не мислят това, което казват, но това е просто техният начин да изразят разочарованието си и да разкрият чувствата си. По-добре го игнорирайте и се придържайте към плана си, без да позволявате на лошото им поведение да ви разстрои.

7. Помолете ги да седнат на тихо и спокойно място

Това е метод, който много учители в предучилищна възраст следват, като имат място за "отпускане". Това може да бъде приятно, топло кътче от къщата ви с меки възглавници на земята, книги, играчки и други забавни неща, разположени наоколо. Когато детето ви е разстроено или ядосано, можете да го насърчите да седне в онзи ъгъл и да се разсее с нещо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама