Казването на тези 4 неща само прави децата ви по-гневни


Казването на тези 4 неща само прави децата ви по-гневни
Снимка: iStock

Отглеждането на дете е трудно, а разбирането на желанията и нуждите му може да бъде още по-трудно. Като родител е важно да знаете как да говорите с него  правилно, за да можете да го навигирате в интензивните емоции, които изпитва.

4 неща, които да спрете да казвате на детето си, когато е ядосано и какво да кажете вместо това

1. "Дишай дълбоко"

На всички ни е казвано: "Просто трябва да се успокоиш", когато се чувстваме обратното на спокойствие. За съжаление, да кажете на детето си да диша е еквивалентно на произнасянето на тази фраза. Никой не обича да се чувства контролиран, особено когато вече изпитва силна емоция. И да, вашето дете е включено в това.

Саморегулацията е умение, на което децата трябва да бъдат научени.

Когато заповядате на детето си да се успокои и да поеме дълбоко въздух, вие очаквате то да обработи нещата извън своя етап на развитие. Така че вместо това опитайте да го покажете. Разбийте дейността си на по-малки части. Насърчете детето си да се успокои и да помисли как се чувства. И помнете, отговорете с положителна обратна връзка и го наградете, когато го направи.

Какво да кажете вместо това: "В момента имаме труден момент. Ще си поема дълбоко въздух, за да помогна на тялото си да се успокои"

Вижте още: 6 психологически трика, които могат да научат децата ви да ви слушат

2. "Какво на е наред с теб? Защо се държиш по този начин?"

Може да бъде разочароващо, когато детето ви започне да се дърпа. Но най-лошото нещо, което можете да направите в тези моменти, е да поставите под въпрос действията му. Тези видове въпроси не водят до решение и често предизвикват срам, прекъсване на връзката и отбранителна позиция. Също така е важно да разберете, че детето ви не е достатъчно зряло, за да разсъждава върху своя избор и основните проблеми. И така, какво можете да направите вместо това?

Какво да кажете вместо това: "Разстроен си от това. Когато си готов, ще се радвам да чуя повече за това, което се случва с теб и от какво се нуждаеш".

Това не само дава на детето ви време да обработи емоциите си, но също така го оставя с чувство за контрол - което е важно за емоционалната регулация.

3. "Прекаляваш/твърде си чувствителен!"

Вероятно сте чували тази фраза в някакъв момент от живота си. И ако трябва да бъдем честни, да ни кажат, че реагираме прекалено, никога не е приятно, особено ако сте дете.

Въпреки че често е изкушаващо да се опитате да коригираме отговорите на детето си, това не е това, което трябва да чуе в момента, и само налива масло в огъня.

Какво да направите вместо това: Бъдете любопитни – поинтересувайте се как може да изглежда цялата тази ситуация за него, дори ако изглежда незначителна и тривиална за вашите очи, защото ако то реагира на това, това не е тривиално за него.

Също така можете да създадете безопасно място за вашето дете. Както и предлагане на алтернативни решения, за да изрази здравословно гнева си. Например кажете: "Вместо да удряме този стол, защо не опитаме да подредим тези блокове заедно? Това не само ще му помогне да отклони вниманието си, но и да потуши гнева си в дългосрочен план.

Вижте още: 7 съвета как да се справите с избухливо дете

4. "Ако продължаваш така, няма телевизия или десерт за теб!"

Ех, старите ултиматуми. Като родители може да използвате тези ултиматуми, за да помогнете за разсейване на ситуацията, но в действителност това може да влоши нещата много повече.

Какво да направите вместо това: Когато става дума за последствия, трябва да вземете предвид няколко фактора.

Последствията са най-добри, когато са планирани предварително, съобщени предварително на вашето дете, не са направени в гняв и са съобразени с възрастта и етапа на развитието му.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама