Казването на тези 4 неща само прави децата ви по-гневни


Казването на тези 4 неща само прави децата ви по-гневни
Снимка: iStock

Отглеждането на дете е трудно, а разбирането на желанията и нуждите му може да бъде още по-трудно. Като родител е важно да знаете как да говорите с него  правилно, за да можете да го навигирате в интензивните емоции, които изпитва.

4 неща, които да спрете да казвате на детето си, когато е ядосано и какво да кажете вместо това

1. "Дишай дълбоко"

На всички ни е казвано: "Просто трябва да се успокоиш", когато се чувстваме обратното на спокойствие. За съжаление, да кажете на детето си да диша е еквивалентно на произнасянето на тази фраза. Никой не обича да се чувства контролиран, особено когато вече изпитва силна емоция. И да, вашето дете е включено в това.

Саморегулацията е умение, на което децата трябва да бъдат научени.

Когато заповядате на детето си да се успокои и да поеме дълбоко въздух, вие очаквате то да обработи нещата извън своя етап на развитие. Така че вместо това опитайте да го покажете. Разбийте дейността си на по-малки части. Насърчете детето си да се успокои и да помисли как се чувства. И помнете, отговорете с положителна обратна връзка и го наградете, когато го направи.

Какво да кажете вместо това: "В момента имаме труден момент. Ще си поема дълбоко въздух, за да помогна на тялото си да се успокои"

Вижте още: 6 психологически трика, които могат да научат децата ви да ви слушат

2. "Какво на е наред с теб? Защо се държиш по този начин?"

Може да бъде разочароващо, когато детето ви започне да се дърпа. Но най-лошото нещо, което можете да направите в тези моменти, е да поставите под въпрос действията му. Тези видове въпроси не водят до решение и често предизвикват срам, прекъсване на връзката и отбранителна позиция. Също така е важно да разберете, че детето ви не е достатъчно зряло, за да разсъждава върху своя избор и основните проблеми. И така, какво можете да направите вместо това?

Какво да кажете вместо това: "Разстроен си от това. Когато си готов, ще се радвам да чуя повече за това, което се случва с теб и от какво се нуждаеш".

Това не само дава на детето ви време да обработи емоциите си, но също така го оставя с чувство за контрол - което е важно за емоционалната регулация.

3. "Прекаляваш/твърде си чувствителен!"

Вероятно сте чували тази фраза в някакъв момент от живота си. И ако трябва да бъдем честни, да ни кажат, че реагираме прекалено, никога не е приятно, особено ако сте дете.

Въпреки че често е изкушаващо да се опитате да коригираме отговорите на детето си, това не е това, което трябва да чуе в момента, и само налива масло в огъня.

Какво да направите вместо това: Бъдете любопитни – поинтересувайте се как може да изглежда цялата тази ситуация за него, дори ако изглежда незначителна и тривиална за вашите очи, защото ако то реагира на това, това не е тривиално за него.

Също така можете да създадете безопасно място за вашето дете. Както и предлагане на алтернативни решения, за да изрази здравословно гнева си. Например кажете: "Вместо да удряме този стол, защо не опитаме да подредим тези блокове заедно? Това не само ще му помогне да отклони вниманието си, но и да потуши гнева си в дългосрочен план.

Вижте още: 7 съвета как да се справите с избухливо дете

4. "Ако продължаваш така, няма телевизия или десерт за теб!"

Ех, старите ултиматуми. Като родители може да използвате тези ултиматуми, за да помогнете за разсейване на ситуацията, но в действителност това може да влоши нещата много повече.

Какво да направите вместо това: Когато става дума за последствия, трябва да вземете предвид няколко фактора.

Последствията са най-добри, когато са планирани предварително, съобщени предварително на вашето дете, не са направени в гняв и са съобразени с възрастта и етапа на развитието му.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама