6 неща, които всеки тийнейджър трябва да чуе от родителите си


6 неща, които всеки тийнейджър трябва да чуе от родителите си
Снимка: iStock

Да имаш тийнейджър не е лека задача и сме сигурни, че всеки ден е малко предизвикателство за вас. Но ако искате вашето дете да води прекрасен живот, хубаво е да го научите на тези 6 неща.

6 неща, които всеки тийнейджър трябва да чуе от родителите си:

1. Ти си достоен за любов

Независимо какво правиш или не правиш, ти винаги си обичан и заслужаваш любов. Нищо не може да промени това.

2. Ти имаш цел

Дошъл си на тази планета с нещо уникално. Това се променя, докато преминаваш през живота, така че не търси едно конкретно нещо. Просто се довери на сърцето си да те води и продължавай да правиш нещата, които те изпълват с радост и енергия.

Никога не позволявай на някой друг да ти казва, че това, което обичаш да правиш, не е наред, не си струва да го преследваш или е загуба на време. Само ти знаеш какво наистина ти харесва. Никога не се опитвай да бъдеш като другите. Ти си тук, за да бъдеш себе си.

Вижте още: Как да се справите с проблемен тийнейджър

3. Всеки има различни черти

Понякога ще бъдеш непослушен, а понякога ще бъдеш най-примерният тийнейджър на света. Понякога ще си скъперник, а друг път щедър. Ще има моменти, когато ще си щастлив и моменти, когато ще си тъжен. Ще бъдеш енергичен и мързелив, груб и учтив, тих и шумен, умен и объркан, подъл и мил, прегръщащ и отхвърлящ. Никога не се съди за нещо, което правиш или не правиш.

4. Има само един вид свободна воля: изборът да приемеш настоящия момент или да го отхвърлиш

Ако го приемеш, животът ти ще бъде изпълнен с радост и любов. Ако го отхвърлиш, животът ти ще се изглежда труден, нещастен и в застой. Избери да приемеш този момент. Ако изглежда зле, открий ползите и уроците в него. Ако изглежда добре, намери недостатъците. По този начин всеки момент ще остане балансиран и няма да си привързан към "доброто" прекарване или да имаш страх от "лошо". По този начин ще си свободен наистина да оцениш живота.

Вижте още: Тези 13 неща ги могат само майките на тийнейджъри

5. Отрицателните емоции са там, за да ни служат

Понякога може да се чувствате зле. Гняв, битки, критика, депресия - те са там, за да ти помогнат. Ако се появат тези негативни емоции, спри и ги почувствай. Няма нужда да бягаш - те ще преминат. След това попитай ума си какво се опитва да ти каже. 

Твоите емоции са начинът на твоя подсъзнателен ум да ти изпрати бързо съобщение. Тялото  няма имейл или незабавни съобщения, така че това е всичко.

Обикновено ще откриеш, че когато почувстваш едно от тези неща, значи не живееш целта си (или не позволяваш на други хора да живеят своите) или се опитваш да бъдеш едностранчив (да имаш "добри" черти и да нямаш "лоши"), или може би очакваш това от другите. Вземи урока и емоцията ще си отиде. Пренебрегни урока и той ще остане, не за да те нарани, а за да ти помогне да се върнеш на правилния път.

6. Трябва да поставяш себе си на първо място

Не е лошо, егоистично или нелюбезно да поставяш себе си на първо място. Всъщност е от съществено значение. Можем да дадем на другите само това, което вече имаме и ако не си бил любящ, добър и раздаващ към себе си, няма да можеш да обичаш или да помагаш на някой друг.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама